Υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη εξισορρόπησης των όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικό και κοινωνικό ντάμπινγκ από ξένους ανταγωνιστές. Ωστόσο, παραμένει ασαφής η αντιμετώπιση των παραβατών στην ΕΕ.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη εξισορρόπησης των όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικό και κοινωνικό ντάμπινγκ από ξένους ανταγωνιστές. Ωστόσο, παραμένει ασαφής η αντιμετώπιση των παραβατών στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Mercosur, αυξάνεται η έκκληση της ΕΕ να επιβάλλει περιβαλλοντικές και κοινωνικές ρήτρες σε εμπορικές συμφωνίες.

«Επιτρέψτε μου να πω το εξής: δεν είμαστε αφελείς ελεύθεροι έμποροι», δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το εμπόριο αφορά την εξαγωγή των προτύπων μας (είτε πρόκειται για κοινωνικά, είτε περιβαλλοντικά πρότυπα), τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ανακοινώνοντας μια «νέα στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής» που θέτει την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τη μείωση του άνθρακα στην οικονομία στο επίκεντρο της εμπορικής ατζέντας της ΕΕ.

Το πρώτο λεγόμενο κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη (TSD) εγκρίθηκε ως μέρος της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Νότιας Κορέας το 2011.

Για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, «η μη συμμόρφωση με την αειφορία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες πρέπει να έχει συνέπειες». Αυτό σημαίνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών παρόμοιου με τα δικαστήρια που κάποτε είχαν προβλεφθεί για την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών στην εμπορική συμφωνία CETA.

«Όλες οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής προστασίας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ πρέπει να υπόκεινται στον ίδιο διακανονισμό διαφορών μεταξύ των κρατών ως παραβιάσεις των εμπορικών ρητρών», αναφέρει νέα μελέτη από την Transport & Environment (T&E) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ αποκλείει ακόμη τη χρήση της επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών για την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε η T&E, ζητώντας οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις να εξαρτήσουν την απελευθέρωση του εμπορίου από την επιβολή και τήρηση όλων των διατάξεων για την αειφορία.

Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε την προσθήκη περιβαλλοντικών κριτηρίων, όπως είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η χρήση γης, η ποιότητα του νερού και του αέρα στις έρευνες της ΕΕ για την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ, σύμφωνα με την T&E.

«Η εξέταση των τρόπων αύξησης της αποτελεσματικότητας και της εφαρμογής των του εμπορίου και της αειφόρου ανάπτυξης στις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών αποτελούν θετική εξέλιξη, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η διαπραγματευτική δύναμη και οι δεσμεύσεις των εμπορικών εταίρων της ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της BusinessEurope, Emma Marcegaglia, σε τριμερή κοινωνική διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη (18 Οκτωβρίου).

«Επομένως, η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύστημα βασισμένο σε θετικά κίνητρα και όχι σε αρνητικές κυρώσεις», δήλωσε η κ. Marcegaglia, αναφερόμενη στις εμπορικές συμφωνίες, για τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις και περιέχουν διατάξεις για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη.

 

( euractiv.gr)