Καθώς η Βαγδάτη εδραιώνει τον έλεγχό της στα ανακτημένα εδάφη και τους πόρους στην περιοχή του Κιρκούκ και γύρω από αυτή, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) δείχνει να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, υπήρξε έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, καμία από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν δεν περιλάμβανε την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση

Καθώς η Βαγδάτη εδραιώνει τον έλεγχό της στα ανακτημένα εδάφη και τους πόρους στην περιοχή του Κιρκούκ και γύρω από αυτή, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) δείχνει να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, υπήρξε έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, καμία από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν δεν περιλάμβανε την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) του βόρειου Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, στο πλαίσιο περιοδείας του στα κράτη του Κόλπου, έφτασε στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Haider al-Abadi. Η κουρδική ηγεσία μάλλον ήλπιζε ότι η επόμενη στάση του ήταν η Ερμπίλ. Μία εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες εξομάλυνσης της κρίσης μεταξύ της KRG και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, μετά την εξαναγκαστική απόσυρση μονάδων των πεσμεργκά (σ.σ. Κούρδων μαχητών) από τα εδάφη που κατέλαβαν το 2014, θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους Κούρδους. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ δεν έγινε.

Μάλιστα, προς απογοήτευση της κουρδικής πλευράς, ο Tillerson, κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Ριάντ, παρακολούθησε την εναρκτήρια συνεδρίαση του συμβουλίου συντονισμού μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράκ. Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν, επίσης, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Abadi. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Ριάντ και Βαγδάτης μετά από χρόνια διπλωματικής έντασης. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, κατά τη διάρκεια επίσκεψης κορυφής στην πρωτεύουσα του Ιράκ, μία ή δύο ημέρες νωρίτερα, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία.

Κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράκ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής στη Βαγδάτη. Οι Σαουδάραβες έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν σχέσεις με Ιρακινούς Σιίτες ηγέτες που είναι δυσαρεστημένοι με την παρουσία του Ιράν στη χώρα τους.

Το Ιράν, επίσης, συμμετείχε σε διπλωματικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες - και πάλι, με τρόπους που δε διαμηνύουν κάτι θετικό για τους Κούρδους. Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε συνάντησή τους στην Άγκυρα, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά σε οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας.

Όλα τα μέρη που συμμετείχαν σε αυτές τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις, παρά τις έντονες διαφορές μεταξύ ορισμένων εξ αυτών, καταδικάζουν ομόφωνα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον τρεις από τις κυβερνήσεις, της Άγκυρας, της Τεχεράνης και της Βαγδάτης, είναι ανένδοτες στη θέση ότι το Ιράκ πρέπει να παραμείνει ενωμένο και έχουν υποσχεθεί να πράξουν ό, τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν τους Κούρδους από το να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Οι τρεις αυτές χώρες είναι σε θέση ισχύος σε ότι αφορά στην άσκηση πιέσεων στην KRG, διακόπτοντας ή εμποδίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, στραγγαλίζοντας έτσι την οικονομία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, η ιρακινή κουρδική ηγεσία πρέπει να βρει τρόπους να πείσει τον Tillerson ή κάποιον άλλο ηγέτη με παγκόσμια επιρροή, να επισκεφτεί την Ερμπίλ και να διερευνήσει τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης, αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες.