Το δίκτυο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών ‘Φίλοι του Ιρλανδικού Περιβάλλοντος’ (Friends of the Irish Environment - FIE) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες νομικής προσφυγής κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης για την αποτυχία της να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Το δίκτυο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών ‘Φίλοι του Ιρλανδικού Περιβάλλοντος’ ( Friends of the Irish Environment - FIE) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες νομικής προσφυγής κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης για την αποτυχία της να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Το δίκτυο FIE έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας και του Γενικού Εισαγγελέα της Ιρλανδίας.

«Η υπόθεση είναι η πρώτη του είδους της στη χώρα», υπογράμμισε το δίκτυο FIE.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι η προσφυγή υποστηρίζει ότι το ιρλανδικό Εθνικό Σχέδιο Μετριασμού - ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την αλλαγή του κλίματος - δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ιρλανδίας και αποτελεί παραβίαση της ιρλανδικής νομοθεσίας για το κλίμα, του ιρλανδικού Συντάγματος και των υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το δίκτυο FIE έλαβε την Τρίτη άδεια από το ανώτατο δικαστήριο να προχωρήσει στην αγωγή του. Η κυβέρνηση έχει τρεις εβδομάδες για να καταθέσει την απάντησή της, αν και αυτό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.

Οι ‘Φίλοι του Ιρλανδικού Περιβάλλοντος’ ισχυρίζονται επίσης ότι το κυβερνητικό σχέδιο απέχει πολύ από τα μέτρα που απαιτούνται σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Στο παρελθόν, σε δικαστικές διαμάχες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, 900 Ολλανδοί πολίτες είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης της χώρας τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσφυγή 21 μικρών παιδιών κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.