Οι Κούρδοι Προσφέρουν Αναστολή της Ανεξαρτησίας και Ζητούν Συνομιλίες με τη Βαγδάτη

Οι Κούρδοι Προσφέρουν Αναστολή της Ανεξαρτησίας και Ζητούν Συνομιλίες με τη Βαγδάτη
energia.gr
Τετ, 25 Οκτωβρίου 2017 - 14:46
Οι κουρδικές αρχές του Ιράκ πρότειναν σήμερα να θέσουν «σε αναμονή» τις όποιες πρωτοβουλίες για την ανεξαρτητοποίηση των εδαφών που ελέγχουν εντός του Ιράκ, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη μέσω του διαλόγου και όχι με στρατιωτικά μέσα.

Οι κουρδικές αρχές του Ιράκ πρότειναν σήμερα να θέσουν «σε αναμονή» τις όποιες πρωτοβουλίες για την ανεξαρτητοποίηση των εδαφών που ελέγχουν εντός του Ιράκ, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη μέσω του διαλόγου και όχι με στρατιωτικά μέσα.

Ωστόσο, Ιρακινός εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι η επίθεση που ξεκίνησε για την ανακατάληψη των εδαφών που ελέγχει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την τελευταία κουρδική πρωτοβουλία. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού ξεκίνησαν αφού οι Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, τη νομιμότητα του οποίου αμφισβητεί, μεταξύ άλλων, η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η ιρακινή κυβέρνηση, από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία της εναντίον των Κούρδων την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι Κούρδοι ελέγχουν -ή έλεγχαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα- μια αυτόνομη περιοχή που αποτελείται από τρεις βόρειες επαρχίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) ανέφερε ότι «Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών δε θα φέρουν τη νίκη για κανέναν, αλλά θα οδηγήσουν τη χώρα σε πλήρη καταστροφή».

Η KRG πρότεινε άμεση κατάπαυση του πυρός, αναστολή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και «έναρξη ανοικτού διαλόγου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με βάση το ιρακινό Σύνταγμα».

Η Βαγδάτη κήρυξε το δημοψήφισμα παράνομο και απάντησε ανακαταλαμβάνοντας το Κιρκούκ, τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές γύρω από αυτό και άλλα εδάφη που οι Κούρδοι είχαν καταλάβει από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ένα σύντομο σχόλιο μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υπονοεί ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί, ένας ιρακινός εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν συνδέονται με την πολιτική».

Ο πρωθυπουργός Haider al- Abadi έχει δηλώσει ότι η KRG θα πρέπει να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως προϋπόθεση για τις όποιες συνομιλίες μεταξύ τους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters, δεν είχε ακόμη αντιδράσει στη σημερινή κουρδική πρόταση, όταν ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική Τουρκία και το Ιράν, κατά την οποία οι σχέσεις με τους Κούρδους - κοινότητες των οποίων υπάρχουν και στις τρεις αυτές χώρες, όπως και στη Συρία - αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Το Ιράν ανακοίνωσε άνοιξε εκ νέου ένα συνοριακό πέρασμα με την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο είχε κλείσει την περασμένη εβδομάδα ως κίνηση υποστήριξης της ιρακινής κυβέρνησης.

 

Η στρατηγική σημασία των εξελίξεων

Ο Abadi, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Άγκυρας για να ενεργήσει εναντίον της KRG, διέταξε τον στρατό του να ανακαταλάβει όλα τα αμφισβητούμενα εδάφη και ζήτησε επίσης τον κεντρικό έλεγχο των συνοριακών διελεύσεων του Ιράκ με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται στο σύνολό τους εντός της κουρδικής αυτόνομης περιοχής.

Οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά απώθησαν την Τρίτη παραστρατιωτικές φιλοκυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή Rabi' a, 40 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Fish- Khabur στα σύνορα με την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους των Κούρδων.

Το Fish- Khabur είναι στρατηγικά ζωτικής σημασίας επειδή το πετρέλαιο τόσο από τα κουρδικά εδάφη του βόρειου Ιράκ, όσο και από αυτά που ελέγχονται από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση διοχετεύεται στην περιοχή αυτή μέσω ενός αγωγού στην Τουρκία. Η διαδρομή αυτή αποτελεί την κύρια πορεία εξόδου του ιρακινού πετρελαίου προς τις διεθνείς εξαγωγές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την οποιαδήποτε προοπτική κουρδικής ανεξαρτησίας.

Οι μάχες μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα εκτός της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, αλλά το Fish- Khabur βρίσκεται εντός των αυτόνομων κουρδικών εδαφών.

Οι μάχες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των Κούρδων είναι ιδιαίτερα επισφαλείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι στενοί σύμμαχοι και των δύο πλευρών, προσφέροντας όπλα και εκπαίδευση τόσο στους Κούρδους, όσο και στον στρατό της κεντρικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Η προέλαση της ιρακινής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα έχει επιτευχθεί με σχετικά περιορισμένη χρήση βίας, ενώ οι Κούρδοι αποσύρονται κυρίως αμαχητί.

Οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζουν παράλληλα μια επίθεση για να ανακτήσουν το τελευταίο κομμάτι της ιρακινής επικράτειας που βρίσκεται ακόμα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο στρατός.

Οι τζιχαντιστές έχουν, επίσης, υπό τον έλεγχό τους εδάφη στη συριακή πλευρά των συνόρων, αλλά η έκταση που ελέγχουν και εκεί συρρικνώνεται, καθώς υποχωρούν μπροστά στο διπλό μέτωπο εναντίον τους, το ένα από τον συνασπισμό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με πρωτοπόρους τους Κούρδους και το δεύτερο από το συριακό κυβερνητικό στρατό και ξένους Σιίτες πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη Ρωσία.