Η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία θα βοηθήσει το Λουξεμβούργο να επιτύχει τους εθνικούς του στόχους σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2020, λαμβάνοντας μία στατιστική μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται στη Λιθουανία.

Η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία θα βοηθήσει το Λουξεμβούργο να επιτύχει τους εθνικούς του στόχους σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2020, λαμβάνοντας μία στατιστική μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται στη Λιθουανία.

Η Λιθουανία έχει ήδη από το 2015 επιτύχει τον εθνικό της στόχο σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2020 και έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην οικονομία της. Ο εθνικός στόχος ανανεώσιμης ενέργειας είναι 23% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Το 2015, η χώρα πέτυχε μερίδιο 25,75% της ανανεώσιμης ενέργειας στην ακαθάριστη τελική ενεργειακή κατανάλωση.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Λιθουανία θα μεταφέρει ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας στο διάστημα 2018 - 2020 για να βοηθήσει το Λουξεμβούργο να εκπληρώσει τον εθνικό στόχο για την ανανεώσιμη ενέργεια το 2020.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας παρέχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία για να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρέχοντάς τους ένα χρήσιμο εργαλείο για την από κοινού ανάπτυξη του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αμοιβαία επωφελή τρόπο», σημειώνει η Κομισιόν.

Με τον τρόπο αυτό, οι χώρες στις οποίες το δυναμικό της ανανεώσιμης ενέργειας είναι μεγαλύτερο και περισσότερο αποδοτικό από πλευράς κόστους, μπορούν να βοηθήσουν άλλες χώρες να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους, καθώς και να βοηθήσουν την ΕΕ στο σύνολό της να επιτύχει το στόχο για μερίδιο 20% ανανεώσιμης ενέργειας κατά το 2020, πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εθνικός στόχος για την ανανεώσιμη ενέργεια του Λουξεμβούργου είναι 11%. Το 2015, η χώρα πέτυχε ένα ποσοστό 5% ανανεώσιμης ενέργειας στην ακαθάριστη τελική ενεργειακή κατανάλωση.