H Rosneft Αναστέλλει τη Λειτουργία Πετρελαϊκού Πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα Εξαιτίας των Κυρώσεων Κατά της Ρωσίας

H Rosneft Αναστέλλει τη Λειτουργία Πετρελαϊκού Πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα Εξαιτίας των Κυρώσεων Κατά της Ρωσίας
energia.gr
Τρι, 31 Οκτωβρίου 2017 - 09:51
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέστησαν οικονομικά μη βιώσιμο το πετρελαϊκό πεδίο Yuzhno-Chernomorsky και η Rosneft θα αναστείλει τώρα τις έρευνές της στην περιοχή για πέντε χρόνια, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα την εταιρεία. Η Rosneft ισχυρίστηκε επίσης ότι η αναστολή των εργασιών της οφείλεται και στην έλλειψη πλοίων γεωτρήσεων και άλλου εξοπλισμού

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέστησαν οικονομικά μη βιώσιμο το πετρελαϊκό πεδίο Yuzhno- Chernomorsky και η Rosneft θα αναστείλει τώρα τις έρευνές της στην περιοχή για πέντε χρόνια, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα την εταιρεία.

Η Rosneft ισχυρίστηκε επίσης ότι η αναστολή των εργασιών της οφείλεται και στην έλλειψη πλοίων γεωτρήσεων και άλλου εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις γεωτρήσεις στην περιοχή Yuzhno- Chernomorsky στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα παρακολουθεί τη μακροοικονομική κατάσταση στη Ρωσία και θα συνεχίσει την εξερεύνηση στην παραχώρηση, μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας κατέχει άδειες για επτά υπεράκτια οικόπεδα σε τρεις θάλασσες: τη Μαύρη Θάλασσα, την Αζοφική και την Κασπία. Σύμφωνα με περυσινή εκτίμηση της DeGolyer & MacNaughton , τα αθροιστικά αποθέματα των επτά οικοπέδων ανέρχονται σε 3,6 δισ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (26,39 δισ. βαρέλια).

Τα οικόπεδα της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν προτεραιότητα για τις υπεράκτιες ερευνητικές δραστηριότητες της Rosneft στις νότιες θάλασσες. Ωστόσο, τα πεδία αυτά παρουσιάζουν δυσκολίες στην αξιοποίησή τους εξαιτίας του βάθους στο οποίο πρέπει να γίνει η γεώτρηση και το οποίο φτάνει τα 2,2 χλμ. Επιπλέον, το νερό στη Μαύρη Θάλασσα έχει υψηλή συγκέντρωση υδρόθειου, το οποίο απαιτεί ειδικά κατεργασμένο εξοπλισμό που μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη χημική σύσταση του νερού.

Στα σχέδιά της στη Μαύρη Θάλασσα, η Rosneft είχε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την Exxon και την Eni, αλλά μόνο η τελευταία μπόρεσε να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ρωσική εταιρεία εν μέσω της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυρώσεις της ΕΕ περιέχουν τη λεγόμενη grandfather clause, ρήτρα που επιτρέπει τη συνέχιση των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων. Ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, επομένως η Exxon αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις κοινοπραξίες της με τη Rosneft. Νωρίτερα φέτος, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός εταιρείες ζήτησε από την Ουάσινγκτον την απαλλαγή του από την επιβολή κυρώσεων σε μια προσπάθεια να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, με ιδιαίτερη έμφαση στη γεώτρηση της Αρκτικής, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε.