Οι κυβερνήσεις και οι μη κρατικοί παράγοντες πρέπει επειγόντως να καταβάλλουν φιλόδοξες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού μπορούν ακόμη να εκπληρωθούν, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Οι κυβερνήσεις και οι μη κρατικοί παράγοντες πρέπει επειγόντως να καταβάλλουν φιλόδοξες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού μπορούν ακόμη να εκπληρωθούν, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Η 8η έκδοση της έκθεσης Emissions Gap του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι εθνικές δεσμεύσεις επιτυγχάνουν μόνο το ένα τρίτο της μείωσης των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2030, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δράσεις εντός των χωρών δεν αυξάνονται με ρυθμό που θα συμβάλλει στην εξάλειψη αυτού του ανησυχητικού χάσματος..

Η συμφωνία του Παρισιού φιλοδοξεί να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, ενώ έχει συζητηθεί και ο πιο φιλόδοξος στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι σημερινές δεσμεύσεις καθιστούν πιθανό οι εκπομπές του 2030 να φθάσουν τους 11 έως 13,5 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2eq) πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.

«Η επίτευξη αυτών των στόχων θα μείωνε την πιθανότητα σοβαρών κλιματικών επιπτώσεων που ενδέχεται να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, τα μέσα διαβίωσης και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ακόμη και η πλήρης εφαρμογή των σημερινών Εθνικά Καθορισμένων Προθέσεων Συνεισφοράς ( Nationally Determined Contributions) που προβλέπονται συμβατικά ή έχουν αναληφθεί με πρωτοβουλία των χωρών καθιστά πολύ πιθανή μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να διατυπώσουν πολύ ισχυρότερες δεσμεύσεις όταν οι αρχικές αναθεωρηθούν το 2020, δήλωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι αν οι ΗΠΑ τηρήσουν την εκφρασμένη πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία του Παρισιού το 2020, η κατάσταση ενδέχεται να γίνει πολύ χειρότερη.

 

Η τεχνολογία είναι το κλειδί

Η επένδυση στην τεχνολογία είναι το κλειδί της επιτυχίας για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των στόχων του Παρισιού. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικαιροποιούν τις δεσμεύσεις τους, ο ιδιωτικός τομέας, οι πόλεις και οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να αναλάβουν επειγόντως πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν βαθύτερες και ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών.

Η έκθεση περιγράφει τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, ιδίως στη γεωργία, τα κτίρια, την ενέργεια, τη δασοκομία, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

«Οι τεχνολογικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς - με κόστος επένδυσης κάτω των $ 100 ανά τόνο CO2 που μειώνεται, συχνά πολύ χαμηλότερο - θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 36 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2030», εξηγεί η έκθεση.

Μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς προέρχεται από επενδύσεις σε: ηλιακή και αιολική ενέργεια, αποδοτικές συσκευές, αποδοτικά επιβατικά αυτοκίνητα, αποφυγή της αποψίλωσης των δασών και διατήρησή τους. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, εστιάζοντας μόνο στις συνιστώμενες ενέργειες σε αυτούς τους τομείς -οι οποίες έχουν μειωμένο ή μηδενικό κόστος- θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών έως και 22 GtCO2eq έως το 2030.

Μόνο αυτές οι περικοπές θα έβαζαν τον πλανήτη «σε θετική τροχιά» για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου και θα καθιστούσαν εφικτή την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου των 1,5 βαθμών Κελσίου, δήλωσε ο ΟΗΕ.