Μέχρι το 2050, στις θάλασσές μας θα υπάρχουν περισσότερα σκουπίδια από ψάρια. Στην Ελλάδα, ο καθένας χρησιμοποιεί περισσότερες από 300 πλαστικές σακούλες ετησίως. Σήμερα, τουλάχιστον 1 στα 4 ψάρια περιέχει πλαστικό. Χιλιάδες είδη όπως δελφίνια, θαλασσοπούλια και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν επειδή μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή τους ή επειδή παγιδεύονται σε σκουπίδια και δίχτυα-φαντάσματα.

Μέχρι το 2050, στις θάλασσές μας θα υπάρχουν περισσότερα σκουπίδια από ψάρια. Στην Ελλάδα, ο καθένας χρησιμοποιεί περισσότερες από 300 πλαστικές σακούλες ετησίως. Σήμερα, τουλάχιστον 1 στα 4 ψάρια περιέχει πλαστικό. Χιλιάδες είδη όπως δελφίνια, θαλασσοπούλια και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν επειδή μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή τους ή επειδή παγιδεύονται σε σκουπίδια και δίχτυα-φαντάσματα. Το 40% των σκουπιδιών στη Μεσόγειο είναι αποτσίγαρα!

Για τους λόγους αυτούς, όπως λέει η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του κοινωφελούς ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη», είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης. Το Ιδρυμα μαζί με τον Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET) συνδιοργάνωσαν το πιλοτικό πρόγραμμα sweartocare!4islands στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο και στη Σέριφο, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων δήμων.

 

Το ταξίδι

Μια ομάδα 14 ανθρώπων ταξίδεψε στα τέσσερα νησιά με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε βασικά ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Ο απολογισμός της δράσης αποδεικνύεται εντυπωσιακός. Καθαρίστηκαν 14 παραλίες, ενώ στη Σίκινο και στη Φολέγανδρο πραγματοποιήθηκαν υποθαλάσσιοι καθαρισμοί. Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε 12 σχολεία και των δύο βαθμίδων, τέσσερις εκπαιδευτικές συναντήσεις με αλιείς, τρεις ενημερώσεις ντόπιων για την επιχειρηματικότητα, τέσσερις συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πέντε εξορμήσεις για την προώθηση της πάνινης τσάντας σε επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες. Στην επιτυχία του προγράμματος συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους η «Εναλεία», η πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας στην Ελλάδα και ο κοινωφελής οργανισμός «The People's Trust», ο οποίος στοχεύει στην υποστήριξη και ενδυνάμωση νέων επιχειρηματιών.

 

Το... αντιπαράδειγμα

Ωστόσο, όπως είναι σύνηθες στην Ελλάδα, οι Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον καθαρισμό ακτών κατά κανόνα δεν συνεργάζονται, ούτε καν συναντώνται τακτικά για την ανταλλαγή γνώσης. Αντιθέτως, ακολουθούν ως επί το πλείστον αυτόνομη πορεία, υλοποιούν διαφορετικά σχέδια και κυνηγούν ίδιους στόχους, χωρίς, εν προκειμένω, να μοιράζονται μεταξύ τους τη γνώση που αποκομίζουν από τη δράση στο πεδίο, χωρίς να αναζητούν συγκλίσεις και συνεργασίες, χωρίς να σχεδιάζουν από κοινού μελλοντικές δραστηριότητες κοινής ωφελείας.

«Οι καθαρισμοί ακτών είναι πολύ σημαντικοί, ωστόσο δεν αρκούν – ιδίως όταν γίνονται χωρίς οι φορείς να μοιράζονται μεταξύ τους τη γνώση που αποκομίζουν από τη δράση στο πεδίο. Το Ιδρυμα «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη» επιδιώκει να λειτουργήσει καταλυτικά στον χώρο της προστασίας των θαλασσών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για συνεργασία όσων δραστηριοποιούνται με θεματική τον θαλάσσιο κόσμο», λέει στην «Κ» η κ. Kοσμοπούλου.

Ετσι, την προσεχή Δευτέρα 20 Νοεμβρίου διοργανώνει ημερίδα (στο ξενοδοχείο King George, στο Σύνταγμα) με θέμα «Καθαρισμοί Ακτών και μετά; – Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα», με στόχο φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της προστασίας των θαλασσών και ακτών να αναδείξουν καλές πρακτικές, να ερμηνεύσουν τα δεδομένα που προκύπτουν από τους καθαρισμούς και την ακαδημαϊκή έρευνα και να οργανώσουν από κοινού τα βήματα που εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη συνέχεια (ανακύκλωση, upcycling, εκπαίδευση, κυκλική οικονομία).

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)