Οδικό χάρτη για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η ίδια η επιβίωση της βιομηχανίας ζητά με έμφαση η βιομηχανία στο φόντο τόσο των συνολικών εξελίξεων, με την άνοδο των τάσεων προστατευτισμού ένεκα και των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά της έντονης μεταβλητότητας στις ενεργειακές τιμές

Το πλέον σαφές σχετικό “σήμα” απέστειλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Στην παρέμβασή του, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο και πρότεινε παρεμβάσεις σε σχέση με το σχήμα των υπεραποσβέσεων, την μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση ευελιξίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση στη εισφοροφολογία των εργαζομένων, καθώς απομειώνει εισοδήματα αλλά και καθιστά μη ελκυστικό τον κλάδο της βιομηχανίας και εν γένει για την προσέλκυση ικανών εργαζομένων.

Αναφερόμενος, ειδικά, στη Βιομηχανία, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι ο κλάδος συνεισφέρει πολλαπλώς, στηρίζοντας την οικονομία και την απασχόληση.  Όπως ανέφερε η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 13,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους, κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας και καταγράφει τριπλασιασμό των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Παρά, όμως, το ρόλο κλειδί που έχει ο κλάδος, για την συνολική εφοδιαστική ασφάλεια της Ελλάδος, όπως καταφαίνεται, η προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρά τις εξαγγελίες, τα προβλήματα ναρκοθετούν την επόμενη μέρα που είνσι γεμάτη αβεβαιότητες.

“Πρόσθετοι παράγοντες που επιβαρύνουν την ανισορροπία, όπως η τεχνολογική εξέλιξη σε Άπω Ανατολή και Ινδία, καθώς και ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οδηγούν σε ξαφνικές αλλαγές κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ακόμη και στην υιοθέτηση προστατευτικών πρακτικών” ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, που ανέδειξε το στοίχημα της ανόδου της παραγωγικότητας, ως το καθοριστικό, που θα κρίνει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την άνοδο των εισοδημάτων, σημειώνοντας την την ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι υπεραποσβέσεις

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέθεσε μια πρόταση τεσσάρων σημείων με κεντρικό, το “εργαλείο” των υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο  κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε:

“Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η δημιουργία ενός επενδυτικού εργαλείου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.

Θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.

Δεν θα εξαρτά τη φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων. 

Θα επιτρέπει την άμεση έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων.  Θα αναθέτει τον έλεγχο στους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους.

Ένα εργαλείο αυτής της μορφής που αξίζει να εξεταστεί, είναι οι υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επενδύσεων και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τυχόν δημοσιονομικές ανησυχίες απαντώνται από το γεγονός πως, από τη φύση τους, οι υπεραποσβέσεις αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.”

Η ενέργεια 

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε τα ζητήματα ενέργειας που λειτουργούν ανασχετικά στην ανταγωνιστικότητα : “Τα διαχρονικά προβλήματα αφορούν τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας» είπε και τόνισε:

«Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.  

Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης.

Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.”

Το ανθρώπινο δυναμικό

Επίσης εστίασε στον ανθρώπινο παράγοντα “Καμία πρωτοβουλία ενίσχυσης της παραγωγής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους ανθρώπους που θα την υποστηρίξουν στην πράξη. Οι εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ,

Ευελιξία και κοινωνικό συμβόλαιο

Επίσης, όπως ανέφερε, ο κ. Θεοδωρόπουλος, “κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Στην Ισπανία, η συνεννόηση κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης οδήγησε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 Το μήνυμα στους επιχειρηματίες και οι επενδύσεις

“Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους επιχειρηματίες” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και είπε: “Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο. Να μετασχηματίσουμε τις επιχειρήσεις ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και ψάχνοντας την καινοτομία. Να επενδύσουμε και να εξελίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών μας.”

Το στοίχημα

Να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, “προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο. Επειδή όμως φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό παραγωγικών επενδύσεων, το οποίο εν πολλοίς δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία της κρίσης και υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ, η απαιτούμενη κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.