ΣΒΕΗΣ: Τροχοπέδη στην Ανακύκλωση ο Νέος Νόμος για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων

ΣΒΕΗΣ: Τροχοπέδη στην Ανακύκλωση ο Νέος Νόμος για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων
energia.gr
Πεμ, 16 Νοεμβρίου 2017 - 16:51
Με αφορμή τη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), εκπρόσωπος των Ελλήνων και Ξένων παραγωγών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ότι ο νέος νόμος θέτει σοβαρά εμπόδια στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Συλλογιστών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) και ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο την επιτυχημένη πορεία τους

Με αφορμή τη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), εκπρόσωπος των Ελλήνων και Ξένων παραγωγών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ότι ο νέος νόμος θέτει σοβαρά εμπόδια στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Συλλογιστών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) και ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο την επιτυχημένη πορεία τους.

Με βάση την αρχή της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» όλα τα μέλη του ΣΒΕΗΣ είναι υπόχρεοι παραγωγοί με την έννοια του νόμου, δηλαδή επιχειρήσεις που φέρουν το βάρος της νομικής και οικονομικής υποχρέωσης για επανόρθωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά όταν αυτά καταστούν απόβλητα. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό κόστος, οι παραγωγοί έχουν αναθέσει στα ΣΣΕΔ το έργο της ανακύκλωσης των ειδών που διακινούν, στα οποία πληρώνουν εισφορές ανακύκλωσης ανάλογα με τον όγκο πωλήσεών τους.

Ωστόσο, η Πολιτεία δεν βοηθάει την επίτευξη του σκοπού της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο νέος νόμος διαπνέεται από αναιτιολόγητο και αστήρικτο κρατικό παρεμβατισμό και ουσιαστικά καταργεί την ανεξαρτησία των ΣΣΕΔ. Ειδικότερα, απαγορεύει στα Συστήματα να εκτελούν εργασίες σχετικές με την εναλλακτική διαχείριση, επιβάλει όρους δημοσίου σε θέματα προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών. Θέτει παράλογα όρια στα αποθεματικά των ΣΣΕΔ και στο διοικητικό τους κόστος, το οποίο συνδέει με το ύψος των Χρηματικών Εισφορών Ανακύκλωσης. Είναι βέβαιο ότι η σύνδεση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών των υπόχρεων παραγωγών, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό μοιραία να μετατοπιστεί στους καταναλωτές.

Όλα δε αυτά σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούνται στο σύνολο των ευρωπαϊκών Συστημάτων διαχείρισης.

Και ενώ, ο νέος νόμος θέτει τα ΣΣΕΔ υπό την απόλυτη ευθύνη και έλεγχο του Δημοσίου ταυτόχρονα τα τιμωρεί στην περίπτωση που δεν πετύχουν τους εναλλακτικούς στόχους διαχείρισης αποβλήτων, αγνοώντας ότι η επίτευξη των στόχων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν ελέγχουν τα Συστήματα όπως ο αποτελεσματικός περιορισμός (ή πάταξη) του λαθρεμπορίου αποβλήτων και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής κάποιων υπόχρεων παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι τα ΣΣΕΔ είναι ιδιωτικές εταιρείες μη επιδίωξης κερδών. Το κέρδος χρήσης δε διανέμεται, αλλά μετασχηματίζεται σε αποθεματικό, το οποίο χρησιμοποιείται υποχρεωτικά για την κάλυψη πιθανών ζημιών επόμενων χρήσεων, ώστε το Σύστημα να είναι σε θέση να συνεχίσει να ανακυκλώνει. Από το 2003 μέχρι και σήμερα, χάρη στη δραστηριοποίηση των Συστημάτων, έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην ανακύκλωση και έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετικά σοβαρή υποδομή εναλλακτικής διαχείρισης για όλη τη χώρα (κέντρα διαλογής, μονάδες απορρύπανσης, δίκτυα συλλογής και μεταφοράς κ.λπ.).