Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία συνεισέφερε € 36 δισ. στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, σύμφωνα με την έκθεση Local Impact, Global Leadership της WindEurope που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία συνεισέφερε € 36 δισ. στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, σύμφωνα με την έκθεση Local Impact, Global Leadership της WindEurope που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας υποστηρίζει 263.000 θέσεις εργασίας και απέδωσε € 8 δισ. σε εξαγωγές εκτός Ευρώπης.

Η έκθεση που εκπόνησε η Deloitte για την WindEurope επισημαίνει ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας απέδωσε στην Ευρώπη:

  • εξοικονόμηση € 32 δισ. κατά την περίοδο 2011-2016 χάρη στη μείωση στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων
  • μείωση των εκπομπών CO2 κατά 166 εκατ. τόνους το 2016 και
  • έσοδα προς τα κράτη μέσω φορολογίας της τάξης των € 4,9 δισ. το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε κύκλος εργασιών € 1000 στην αιολική βιομηχανία οδηγεί σε οικονομική δραστηριότητα € 250 σε άλλους τομείς όπως τα μέταλλα, τα χημικά, ο ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, οι κατασκευές και η μηχανική. Μεγάλο μέρος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού βρίσκεται σε οικονομικά λιγότερο ευνοημένες περιοχές.

«Αυτό φέρνει ποιοτικές θέσεις εργασίας σε αυτές τις περιοχές: το 82% των 263.000 θέσεων εργασίας είναι θέσεις υψηλής ειδίκευσης», προσθέτει η έκθεση.

Ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, δήλωσε ότι η αιολική ενέργεια αποτελεί μια έξυπνη επιλογή για την οικονομία.

«Είναι ένα success story της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αλλά απειλείται. Οι σαφείς και φιλόδοξοι στόχοι και πολιτικές είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης που υποστηρίζει η βιομηχανία μας», ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ χρειάζεται τουλάχιστον ένα στόχο της τάξης του 35% για την ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030.

Ο Anders Runevad, διευθύνων σύμβουλος της Vestas, δήλωσε ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από πολλά ορυκτά καύσιμα. Είναι ώρα η ΕΕ να επανεξετάσει το στόχο της για την ανανεώσιμη ενέργεια το 2030 και να τον αυξήσει τουλάχιστον στο 35%», ανέφερε.

«Επιπλέον, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προσαρμογή των αγορών, των πολιτικών και των δημόσιων υποδομών ώστε να ανατανακλούν ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και επενδύσεις, αλλά και ένα περισσότερο βιώσιμο ενεργειακό μίγμα», εξήγησε.