Η αξιοσημείωτη μείωση που κατέγραψαν οι τιμές της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και των ηλεκτρικών μπαταριών, οδήγησαν τις προβλέψεις για ένα ενεργειακό σύστημα 85-90% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2035, να φαίνονται «απαίσια συντηρητικές», δήλωσε ο Λόρδος Adair Turner κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Η αξιοσημείωτη μείωση που κατέγραψαν οι τιμές της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και των ηλεκτρικών μπαταριών, οδήγησαν τις προβλέψεις για ένα ενεργειακό σύστημα 85-90% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2035, να φαίνονται «απαίσια συντηρητικές», δήλωσε ο Λόρδος Adair Turner κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Λόρδος Adair Turner, πρώην πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος προεδρεύει πλέον της Energy Transitions Commission (ETC), μιας συμμαχίας κορυφαίων οργανισμών από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της ενέργειας και των οικονομικών.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τρίτη (28 Νοεμβρίου), ο κ. Turner δήλωσε ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έγιναν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποίησε η Greenpeace, κατέρρευσαν από το πραγματικό κόστος εγκατάστασης στο έδαφος.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ETC είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 100% ήταν σαφώς εφικτό – και ίσως νωρίτερα από όσο νομίζουμε.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι σε 10 ή 15 χρόνια … θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – 85 ή 90% – με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η πτώση των τιμών των μπαταριών ήταν επίσης εντυπωσιακή, δήλωσε ο Turner, λέγοντας ότι το κόστος αποθήκευσης ανά κιλοβατώρα είχε μειωθεί κατά 70% μεταξύ 2010 και 2016. «Και αυτό θα συνεχιστεί», ανέφερε, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Tesla για την κατασκευή της πρώτης μπαταρίας ιόντων λιθίου των 100 megawatt.

«Η δυναμική είναι σχεδόν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Νορβηγικού φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου Statnett, Auke Lont. Σύμφωνα με τον κ. Lont, η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα «κοντά σε μια τέλεια καταιγίδα» αναφορικά με τη φθηνή ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι απίστευτο, κάθε εβδομάδα κάτι απίστευτο συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο κ. Lont επικαλούμενος την τελευταία δημοπρασία στη Γερμανία, στην οποία απονεμήθηκε 1 GW αιολικής ενέργειας στην ξηρά στα 38 ευρώ/MWh.

Οι προβλέψεις του ETC θα επιφέρουν πρόσθετη δυναμική στις προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοθετικό σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την Τρίτη (28 Νοεμβρίου) ένα στόχο 35% για την ανανεώσιμη ενέργεια το 2030, σε σχέση με το 27% που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο στη δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια.

Ωστόσο, ακόμη και ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχονται τώρα ότι οι προβλέψεις της ΕΕ ήταν υπερβολικά συντηρητικές. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, δήλωσε ότι η Κομισιόν έπρεπε να αναβαθμίσει τη μοντελοποίηση της, ώστε να ληφθεί υπόψη η ταχεία μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Turner, οι φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσουν στην «απανθρακοποίηση» άλλων τομέων της οικονομίας, όπως οι μεταφορές και οι βαριές βιομηχανίες.

Εντούτοις, ακόμη και για αυτούς τους τομείς, ανέφερε, η παραγωγή του λεγόμενου «πράσινου υδρογόνου» από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε σύντομα να καταστεί οικονομικά εφικτή.

Αντιμετωπίζοντας τους σκεπτικιστές της πράσινης ενέργειας, ο κ. Lont τόνισε ότι η Νορβηγία αποτελεί «ζωντανή απόδειξη» για το ότι ένα ενεργειακό σύστημα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές μπορεί να λειτουργήσει. Η χώρα εξαρτάται ήδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 60-65% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. «Και έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 100% ανανεώσιμο», ανέφερε, χάρη στην εφεδρική δυναμικότητα που παρέχει η Δανία, όταν ο άνεμος δεν φυσάει στη Νορβηγία.

 

(Πηγή: euractiv.gr)