Στις 28/11/2017 πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες συναντήσεις της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., με τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε. κ. Φιλίππου, τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε. κ. Μπουλαξή και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη

Στις 28/11/2017 πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες συναντήσεις της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., με τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε. κ. Φιλίππου, τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε. κ. Μπουλαξή και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε «από τον Πρόεδρο κ. Παναγή Γιάννη, τον Αντιπρόεδρο κ. Μπογδάνη Σπύρο, τον Γ.Γ. κ. Παπακυριακού Γιάννη και τον Πρόεδρο του Σ.Π.Ε.Η.Φ. Θεσσαλονίκης κ. Μανέ Γιάννη.

Λ.ΑΓ.Η.Ε.:

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε. είχε ως κύριο θέμα την Χρέωση Προμηθευτών και τα δημοσιευμένα στοιχεία στο Δελτίο Ε.Λ.Α.Π.Ε. (Σεπτέμβριος 2017). Ζητήσαμε από τον κ. Φιλίππου να μας ενημερώσει για τις απόψεις του, τις οποίες εξέφρασε στο συνέδριο του Ι.Ε.Ν.Ε, περί της άμεσης κατάργησης του μέτρου. Ο κ. Φιλίππου μας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, η οποία συνοπτικά εδράζεται :

  1. στην στρέβλωση που δημιουργείται με την διπλή επίλυση του Η.Ε.Π. (με τις Α.Π.Ε. και χωρίς τις Α.Π.Ε.) και την μη συμμόρφωση αυτής της πρακτικής με τοTARGET MODEL,
  2. την μη επιστημονικά τεκμηριωμένη οριοθέτηση,μέσωτης Χρέωσης Προμηθευτών, του οφέλους που προκύπτει για τους Προμηθευτές από την κατά προτεραιότητα ένταξη των Α.Π.Ε. στο σύστημα με μηδενική τιμή,
  3. στην εκπαίδευση των καταναλωτών περί της κοινωνικής ευθύνης και συμμετοχής τους στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία, πλέον των υπολοίπων, θα δώσει ώθηση στην δημιουργία και ανάπτυξη αγοράς πιστοποιητικών εγγυήσεων προέλευσης. Η συγκεκριμένη αγορά σε βάθοςχρόνου κατά την άποψη του κ. Φιλίππου, θα είναι το αντιστάθμισμα στην κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτών.

Είναι γνωστή και δεδομένη η μη αποδοχή της Χρέωσης Προμηθευτών από τον Πρόεδρο του Λ.ΑΓ.Η.Ε., γεγονός το οποίο έχει αποτυπωθεί και στο παρελθόν με τις θέσεις του Λ.ΑΓ.Η.Ε. στις σχετικές διαβουλεύσεις της Ρ.Α.Ε.

Ως Ομοσπονδία είχαμε αντιταχθεί σθεναρά και αποτρέψαμε στο παρελθόν τις θέσεις του Λ.ΑΓ.Η.Ε. για την Χρέωση Προμηθευτών και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2016 όπου υπήρξε έντονη πίεση να τεθούν πλαφόν στην Π.Χ.ΕΦ.Ε.Λ., ώστε να μειωθεί η συγκεκριμένη εισροή. Θυμίζουμε αφενός μεν, ότι η Ρ.Α.Ε. δεν υιοθέτησε τις συγκεκριμένες προτάσεις αφετέρου δε, ο τέως Υπουργός Π.ΕΝ. κ. Σκουρλέτης, για επιτύχει το κλείσιμο του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. στο τέλος του 2017, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2016 αύξησε το ποσοστό των εσόδων από τα Δικαιώματα Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου από 60% αναδρομικά για το 2016 σε 72% ενώ παράλληλα αύξησε την ποσόστωση της Χρέωσης Προμηθευτών από 75% για το 2017 (ν. 4414) σε 100%.

Οι απόψεις του Προέδρου του Λ.Α.Γ.Η.Ε. περί της επιστημονικά μη ορθής τεκμηρίωσης της Χρέωσης Προμηθευτών στην μελέτη του Α.Π.Θ., δημιουργούν έντονο προβληματισμόκαθώς ο συγκεκριμένος επιστημονικός φορέας (Α.Π.Θ.) έχει εκπονήσει ουκ ολίγες μελέτες, οι οποίες έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί, για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας!

Περεταίρω, δεν λάβαμε σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση στο πως θα ισοσκελιστεί ο Ε.Λ.Α.Π.Ε. (βλ. μνημονιακή υποχρέωσηcontinuous), από το εκθετικό σωρευτικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί εφόσον υπάρξει άμεση κατάργηση (1/4/2018) της Χρέωσης Προμηθευτών, ύψους -43 εκ. ευρώ για το 2018 και-305 εκ. ευρώ τον 9/2019. Περεταίρω εξετάζοντας υποθετικά το σενάριο άμεσης κατάργησης της Χρέωσης Προμηθευτών, με βάση τους υπολογισμούς μας και τις παραδοχές του Δελτίου Ε.Λ.Α.Π.Ε. (Σεπτέμβριος 2017), το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 2019 θα διευρυνθεί ξεπερνώντας τα -330 εκ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι ο Ε.Λ.Α.Π.Ε., θα έχει τρέχον έλλειμμα για το έτος 2018 -60 εκ. ευρώ και το 2019 -287 εκ. ευρώ. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό σε όλους ποια θα είναι η εικόνα του λογαριασμού και για το 2020, στο εν λόγω θεωρητικό σενάριο.

Στην λογιστική απεικόνιση του 2017 και του 2018, θα πρέπει να ενσωματωθούν τουλάχιστον -63 εκ.ευρώ τα οποία αφορούν την τιμολόγηση της μονάδας του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, η οποία έχει τιμολογήσει για όλο το 2017 μόλις το 1/3 της παραγωγής του Ιανουαρίου του 2017, και η εκκαθάριση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. για το 2014 με την οποία θα επιστραφούν στην ΔΕΗ περί των 49 εκ. ευρώ. Συνεπώς, στο υποθετικό σενάριο άμεσης κατάργησης της Χρέωσης Προμηθευτών, το σωρευτικό έλλειμμα του Ε.Λ.Α.Π.Ε. για το 2018 προϋπολογίζεται στα -106 εκ. ευρώ και για το 2019 -394 εκ. ευρώ.

Για την κάλυψη των ανωτέρω ελλειμάτων, βάση του εξεταζόμενου σεναρίου, θα πρέπει να υπάρξει άμεση αύξηση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., από 1/1/2018, της τάξης του 25,5% (εξαιρουμένης της Υψηλής Τάσης) ώστε ο Ε.Λ.Α.Π.Ε. να έχει πλεόνασμα 129εκατ ευρώ για το 2018 και 75εκατ ευρώ για το 2019, ενώ το τρέχον έλλειμα για το 2019 θα είναι -53εκατ ευρώ

 

Η Ομοσπονδία στην βάση των προαναφερόμενων θεωρεί ότι στο παρόν οι υποθετικές, μη μετρήσιμες και ατεκμηρίωτες απόψεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Αρχών περί ελεύθερου εμπορίου, όχι μόνο δεν προσφέρουν όφελος αλλά δημιουργούν εξόχως αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις:

  1. στις υφιστάμενες επενδύσεις Α.Π.Ε., οι οποίες κατόπιν πολλών ετών και συνεχόμενων μονομερών-αναδρομικών παρεμβάσεων, βιώνουν την σταθερότητα και τηνβελτίωση των συνθηκών στις αποπληρωμές τους,
  2. επιφέρουν έντονη αστάθεια στο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι από τα βασικότερα εμπόδια για την βελτίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Χώρα μας, γεγονός το οποίο τίθεται από όλους τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων,
  3. οι απόψεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις Κυβερνητικές θέσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στο υψηλό παραγωγικό δυναμικό Α.Π.Ε. που έχει ανάγκη η Χώρα μας,
  4. συνειρμικά οδηγεί σε αδικαιολόγητη μέση αύξηση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ κατά 25,5% στους καταναλωτές, γεγονός το οποίο όχι μόνο εκ νέου μεταφέρει το όφελος των Προμηθευτών (από την λειτουργία των Α.Π.Ε. στον Η.Ε.Π.) ως κόστος στους καταναλωτές αλλά θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ευρεία προσέγγιση των εν λόγω ζητημάτων δεν επιτρέπει βεβιασμένες κινήσεις και δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή στο «άνοιγμα» της αγοράς. Είναι υποχρέωση όλων μας να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των αναγκών της χώρας μας για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη από τα οποία θα ωφεληθεί τα μέγιστα και η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στην βάση των παραπάνω, ως Ομοσπονδία θα είμαστε αρωγοί σε πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες θα βελτιώνουν την λειτουργία νέων αγορών, θα αποδίδουν τα οφέλη στις Α.Π.Ε. από την απομείωση της Ο.Τ.Σ. διασφαλίζοντας την υγιή εικόνα του Ε.Λ.Α.Π.Ε., συμπλέοντας με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας εντός τουTARGET MODEL.

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας :

Στην συνάντηση μας με τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε., τέθηκε το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει με την άμεση κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτών. Η θέση του Προέδρου της Ρ.Α.Ε. είναι ξεκάθαρα αρνητική σε οποιαδήποτε συζήτηση περί άμεσης κατάργησης της Χρέωσης Προμηθευτών, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν συμβατό μηχανισμό εντός της χονδρεμπορικής μας αγοράς, ο οποίος υπολογίζει με διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο την συμβολή των Α.Π.Ε. στην μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Περεταίρω είναι γνωστό, ότι η συμβολή των Α.Π.Ε. στην μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας δεν προκύπτει από αυθαίρετα ή ρυθμιζόμενα στοιχεία αλλά από τις ίδιες τις δηλώσεις των κατανεμόμενων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προημερήσια αγορά του Η.Ε.Π.

Συνεπώς το κόστος της Χρέωσης Προμηθευτών είναι άμεσα συναρτώμενο από τις πραγματικές συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς και του επιχειρηματικού σχεδιασμού των συμμετεχόντων. Ο κ. Μπουλαξής έθεσε ως πρωτεύον ζήτημα για την Ρ.Α.Ε. το θέμα της σταθερότητας στο κανονιστικό πλαίσιο που οφείλει να διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερατοντομέα των Α.Π.Ε., ενώ θεωρεί ιδιαίτερα αρνητική την όποια συζήτηση περί ενδεχόμενης αύξησης του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.

Υπήρξε πλήρης ταύτιση των απόψεων της Ομοσπονδίας με τις θέσεις του Προέδρου της Ρ.Α.Ε. σχετικά με την αδικαιολόγητη πρόταση περί αύξησης του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. αλλά και σχετικά με τις αναταράξεις που δημιουργούνται στην παρούσα μεταβατική χρονική περίοδο προς το TARGET MODEL.

Παρουσιάσαμε τις προβλέψεις μας σχετικά με την πορεία του Ε.Λ.Α.Π.Ε. ως και το τέλος του 2019 με βάση τις παραδοχές του Λ.ΑΓ.Η.Ε. αλλά και διαφοροποιώντας τις 5 βασικότερες εξ αυτών (Ο.Τ.Σ., Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ, Χρέωση Προμηθευτών, επιπλέον εγκατάσταση Α.Π.Ε. και σωρευτικό έλλειμμα) ενώ για το 2019 εντάξαμε στις παραμέτρους και την «υποθετική» αγορά εγγυήσεων προέλευσης. Συζητήθηκαν εκτενώς τα εν λόγω στοιχεία και ζητήσαμε από τον κ. Μπουλαξή η Ρ.Α.Ε. να προχωρήσει σε περεταίρω ανάλυση της λογιστικής εικόνας του Ε.Λ.Α.Π.Ε. και των παραδοχών για την λήψη των όποιων αποφάσεων σχετικά με τα έσοδα του. Ο κ. Μπουλαξής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αίτημα μας, παρότι η Ρ.Α.Ε. βρίσκεται επιφορτισμένη με την υλοποίησηριζικώναλλαγών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας – φυσικού αερίου,πλέον των υποχρεώσεων της ως Ρυθμιστής των Αγορών και την διασφάλιση αδιάληπτης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Χώρα.

Το θέμα της διάσπασης του Λ.Α.Γ.Η.Ε. και του τρόπου απόσχισης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς ο συγκεκριμένος τομέας (ημερήσιος ενεργειακός προγραμματισμός) πλέον των δικαιωμάτων/λειτουργιώνέχει και υποχρεώσεις οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν από την νέα εταιρεία. Περεταίρω, όπως έχουμε ήδη ζητήσει, στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση για την απόσχιση του κλάδου τηςχονδρεμπορικής αγοράς θα πρέπει, πλέον των υπολοίπων, να δημοσιευθούν τα οικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων εταιρειών.

Σε συνέχεια εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας των Α.Π.Ε. – Σ.Η.Θ.Υ.Α. όπως αυτή δηλώνεται κατά τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Μεταξύ των σχετικών δελτίων που δημοσιεύει ο Λ.ΑΓ.Η.Ε. (βλ. Δελτίο Ε.Λ.Α.Π.Ε., Δελτίο Α.Π.Ε. και Δελτίο Η.Ε.Π.), προκύπτουν τόσο σε ετήσια βάση αλλά και σε επίπεδο 12μηνου υπολογισμού π.χ. 3/2015 – 2/2016 (λόγω των εκκαθαρίσεων των στεγών) διαφορές τις τάξης των -400GWH. Αναμένουμε στην επόμενη συνάντησης μας με τον πρόεδρο της Ρ.Α.Ε. να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εν λόγω θέμα.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τους συντελεστές φόρτισης της τεχνολογίας των φ/β στην μελέτη του Α.Δ.Μ.Η.Ε. «Μελέτη Αναγκών Ευελιξίας του Συστήματος για την περίοδο 2018-2027»,η οποία λήφθηκε υπ΄όψιν για τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος (Μ.Μ.Α.Ε.Ι.). Είναι γνωστό ότι η μέση τιμή των συντελεστών φόρτισης των φ/β πάρκων την τελευταία εξαετία είναι 17,2%, ενώ για το πρόγραμμα των Στεγών του Δ.Δ. η μέση τιμή εξαετίας είναι 15,2%. Όπως ακριβώς είχαμε αναφέρει και στην παρέμβαση μας στην εν λόγω διαβούλευση, δεν αντιλαμβανόμαστε πως στην προαναφερόμενη μελέτη η τεχνολογία των φ/β έχει υπολογισθεί με συντελεστές φόρτισης για όλη την δεκαετία της τάξης του 20,5% με προφανή συνέπεια, όπως αυτή τεκμαίρετε στην εν λόγω μελέτη, την αύξηση των αναγκών του συστήματος για υπηρεσίες ευελιξίας.

Δ.Ε.Η.:

Στην συνάντηση μας με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για την πορεία της εισπραξιμότητας της Δ.Ε.Η. και για την ροή των πληρωμών προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Υπάρχει βελτίωση στην εισπραξιμότητα της Δ.Ε.Η., όπως μας ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αλλά θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες της με περεταίρω στοχευμένες ενέργειεςκαι διερεύνηση του πελατολογίου της ώστε να μειωθεί το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο προγραμματισμός που υπάρχει, όσον αφορά τις πληρωμές για τον Ε.Λ.Α.Π.Ε., είναι στην κατεύθυνση της διατήρησης του υφιστάμενου ρυθμού πληρωμών. Ενδεχομένως να υπάρξει περεταίρω βελτίωση εντός του 2018 εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της εταιρείας σχετικά με την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και των υποχρεώσεων της.

Με εκτίμηση

Ο Γεν. Γραμματέας της

Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.

Παπακυριακού Γιάννης».