Ανεβαίνει το Θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Έκτακτη Σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου

Ανεβαίνει το Θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Έκτακτη Σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου
energia.gr
Δευ, 4 Δεκεμβρίου 2017 - 12:51
Συγκαλείται έκτακτα ο Αραβικός Σύνδεσμος προκειμένου να καθορίσει την αντίδρασή του στην επικείμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που εκλαμβάνεται ως έμμεση αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Συγκαλείται έκτακτα ο Αραβικός Σύνδεσμος προκειμένου να καθορίσει την αντίδρασή του στην επικείμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που εκλαμβάνεται ως έμμεση αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Hossam Zaki, δήλωσε νωρίς το πρωί σε δημοσιογράφους στο Κάιρο ότι οι εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν επειγόντως την Τρίτη για τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από αίτημα της Παλαιστίνης.

Η έκτακτη σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των πρόσφατων ανακοινώσεων ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, σχεδιάζει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Riad al- Maliki, κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) να συγκληθούν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας ζήτησε την επείγουσα σύγκλιση μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul-Gheit και τον Γενικό Γραμματέα του OIC, Yousef al-Othaimeen, σύμφωνα με δήλωση του παλαιστινιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Mahmud Abbas, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον των πολιτικών διεργασιών στην περιοχή.

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στον πυρήνα της πολυετούς διαμάχης Ισραήλ - Παλαιστίνης, καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την υπό ισραηλινή κατοχή Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού τους κράτους.

Κατά την εκλογή του, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί» μια τέτοια απόφαση από την πλευρά του Τραμπ.

«Δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», τόνισε.

Η Ιορδανία προειδοποιεί τον Τραμπ για πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις»

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις», θα υποδαυλίσει τη βία και δε θα βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε η Ιορδανία.

Η Ιορδανία, φύλακας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ που υπέγραψε το 1994 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, προειδοποίησε κατά «μιας κίνησης με σοβαρές συνέπειες» η οποία κινδυνεύει «να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες (σ.σ. μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) και να ωθήσει την περιοχή στην κλιμάκωση».

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.

Ο Σαφάντι έκανε λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, με δεδομένη τη σημαντική θέση που έχει η αλ Κοντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) για τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους».