Με θολά σημεία θα ξεκινήσει το market test για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτη 1, άδεια για Μελίτη 2, Μεγαλόπολη 3 και 4) η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σαθάκης, έχει αναφέρει ότι θα υπάρξουν ενδιάμεσα στάδια, τα οποία δημιουργούν προβληματισμό για το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Με θολά σημεία θα ξεκινήσει το market test για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτη 1, άδεια για Μελίτη 2, Μεγαλόπολη 3 και 4) η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σαθάκης, έχει αναφέρει ότι θα υπάρξουν ενδιάμεσα στάδια, τα οποία δημιουργούν προβληματισμό για το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ενώ με την έναρξη του market test θα δοθεί η ευκαιρία να «σκαναριστούν» οι διαθέσεις των επενδυτών τόσο για την τιμή πώλησης όσο και για τη σύνθεση του πακέτου ή των πακέτων προς πώληση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε 40 εγχώριους και ξένους επενδυτές ενώ οι πρώτοι βασικοί σταθμοί για τη διαδικασία τοποθετούνται χρονικά στο τέλος Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το market test και θα υπάρχει μια εικόνα για τις διαθέσεις των επενδυτών και τον Ιούνιο του 2018 οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Ως προς τους πιθανούς επενδυτές, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ενδιαφέρον από Ασία, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη ενώ και ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν μέρος του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Μετέωρο παραμένει για την ώρα και το θέμα της επέκτασης του χρόνου ζωής για το Αμύνταιο και την Καρδιά, κάτι που η διοίκηση της επιχείρησης θέλει να λυθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά είναι να επεκταθεί ο χρόνος ζωής αυτών των μονάδων στις 32.000 για επιπλέον 2,5 χρόνια με τη βοήθεια κάποιου επενδυτή (στο Αμύνταιο). Αυτή η λύση προτείνεται για λόγους επάρκειας ενέργειας για τις συγκεκριμένες περιοχές και για να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης. Η παράταση του χρόνου ζωής στο Αμύνταιο θα γίνει πιθανώς με την είσοδο επενδυτή ο οποίος θα πρέπει να δαπανήσει ποσόν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ (αν και πηγές κάνουν λόγο για μικρότερης τάξης επένδυση, γύρω στα 70 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της ΔΕΗ ήδη δουλεύει πάνω στο θέμα της πώλησης καθώς είναι υπεύθυνη για το τίμημα, την πρόσληψη συμβούλου και την απόσχιση των μονάδων ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ένα βασικό ζήτημα, εκείνο της τύχης των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες.

Η ΓΕΝΟΠΔ-ΔΕΗ και η αντιπολίτευση εξακολουθούν να εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του market test και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr θεωρεί ότι το τίμημα που θα «πιάσουν» οι μονάδες θα είναι χαμηλό ενώ εκτιμά ότι οι επενδυτές δεν θα θέλουν να αγοράσουν τις μονάδες μαζί με όλο το ανθρώπινο δυναμικό.

 

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παριστάνει πως πουλάει τη ΔΕΗ

Σενάριο αναβολής της πώλησης βλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «παριστάνει πως πουλάει τη ΔΕΗ».

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «με μηδενικό αντάλλαγμα φτάσαμε στο σημερινό μοτίβο πωλήσεων. Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Με τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να πουλήσει θέλω να δω εάν θα υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές. Φοβάμαι πως μιλάμε για ένα σενάριο αναβολής στην πώληση. Πιστεύω πως η ΔΕΗ θα βιώσει μήνες αγωνίας και νομίζω πως η τρόικα παριστάνει πως ελέγχει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση παριστάνει πως πουλάει την ΔΕΗ».

 

(Πηγή: insider.gr)