Έπειτα από 22 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία "Αθηνά” οδεύει προς την έξοδο από την αγορά. Ο βασικός της μέτοχος από το 2007, όμιλος J&P Άβαξ προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης που όταν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει στη διαγραφή των μετοχών της Αθηνά στο Χ.Α.

Έπειτα από 22 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία "Αθηνά” οδεύει προς την έξοδο από την αγορά. Ο βασικός της μέτοχος από το 2007, όμιλος J&P Άβαξ προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης που όταν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει στη διαγραφή των μετοχών της Αθηνά στο Χ.Α.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, αφού η J&P Άβαξ είχε αυξήσει σταδιακά το ποσοστό της στην κατασκευαστική εταιρεία. Από το 2007, όταν η εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας το ποσοστό του ομίλου έφθασε σήμερα να ανέρχεται στο 99,16%.

Στις 12/6/2007 οι τότε κύριοι µέτοχοι (μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Πιστιόλη, Ανδρόπουλου κ.α.) της Αθηνά µεταβίβασαν µετοχές τους συνολικού ποσοστού 50,6% στην J&P-Άβαξ, η οποία στη συνέχεια πραγματοποίησε ∆ηµόσια Πρόταση προς τους Μετόχους της εταιρείας, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει σε 73% και στη συνέχεια σε άνω του 80%, για να φθάσει σήμερα άνω του 99%. Τότε η εξαγορά είχε γίνει για να ενισχύσει ο όμιλος J&P Άβαξ την παρουσία του σε έργα παραχώρησης και σε λιµενικά, περιβαλλοντολογικά και ενεργειακά έργα, όπου η Αθηνά είχε µακροχρόνια παρουσία και εμπειρία.

Στην πορεία τα οικονομικά μεγέθη της Αθηνά βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση λόγω της διεθνούς χρηματοικονομικής κρίσης, της συρρίκνωσης των δημόσιων έργων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και της, για σημαντικό διάστημα, μη ανάληψης νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρά την μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αποπεράτωσης των μεγάλων έργων, στο τέλος του 2016 ο κύκλος εργασιών της Αθηνά διαμορφώθηκε σε 39 εκατ. ευρώ.

Μεσολάβησε η μεταβίβαση στον όμιλο Joannou and Paraskevaides (Overseas) Ltd όλων των δραστηριοτήτων του υποκαταστήματος της εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία είχε αναπτύξει τις δραστηριότητες της στα ΗΑΕ από το 1993, με γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και στη Σάρζα.

Όμως μετά την επιβολή των capital controls το 2015, η συγκεκριμένη δραστηριότητα στα ΗΑΕ κατέστη ζημιογόνος, λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης για τα υπό εξέλιξη έργα στα ΗΑΕ, της αδυναμίας διοχέτευσης κεφαλαίου κίνησης προς το υποκατάστημα των ΗΑΕ λόγω των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα αλλά και της αδυναμίας έκδοσης εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν γίνονταν αποδεκτές σε έργα του εξωτερικού, ενώ οι τοπικές τράπεζες δεν αναλάμβαναν κίνδυνο για υποκατάστημα ελληνικής εταιρείας. Έτσι, όπως αναφέρεται από την Αθηνά, κατέστη αναγκαστική η πώληση των δραστηριοτήτων στην περιοχή αυτή, έναντι τιμήματος 1 δολαρίου, από τον μητρικό κυπριακό όμιλο, J&P Overseas.

 

Οι λόγοι της πρότασης

Τώρα η J&P Άβαξ προχωρά στην υποβολή δημόσιας πρότασης για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της κατασκευαστικής Αθηνά, με προσφερόμενο τίμημα 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Στόχος είναι η πλήρης απορρόφηση της Αθηνά από τον όμιλο J&P Αβαξ και η διαγραφή των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας από το Χ.Α. Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό σημείωμα, η στρατηγική αυτή απόφαση βασίζεται στους παρακάτω δύο βασικούς λόγους:

  • Η Αθηνά μετά την πώληση του υποκαταστήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2016 παρουσιάζει χαμηλή δραστηριότητα, χωρίς σαφές περιθώριο ανάκαμψης των οικονομικών της στοιχείων στο άμεσο μέλλον.
  • Με βάση χρηματοοικονομικά κριτήρια δεν δικαιολογείται πλέον η αυτόνομη πορεία της Αθηνά, καθώς δεν προσδίδει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με το εργοληπτικό της πτυχίο στον όμιλο της J&P-ΑΒΑΞ.

Ουσιαστικά, η πρόταση απευθύνεται στους μετόχους του 0,843% που δεν κατέχει η J&P Άβαξ, το οποίο αποτιμάται μόλις στα 669 χιλ. ευρώ. Χθες δεν έγινε καμία συναλλαγή τον τίτλο της Αθηνά που παρέμεινε στα 0,66 ευρώ. Η δημόσια πρόταση ξεκινά σήμερα 13/12/2017 και λήγει στις 10/01/2018.

 

(Πηγή: capital. gr)