Στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής ατζέντας επανήλθε η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα.

Στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής ατζέντας επανήλθε η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα. Το ζήτημα έθιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην εισήγηση που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της Τουρκίας. Απαντώντας πρακτικά στον αρχηγό του αντιπολιτευτικού CHP Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του AKP πως έχει «χάσει» 18 νησιά από την Ελλάδα, ο κ. Γιλντιρίμ επαναδιατύπωσε ευκρινώς τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». «Κατά τη διακυβέρνησή μας δεν χάσαμε ούτε μία πέτρα από τα νησιά του Αιγαίου», απάντησε σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk ο κ. Γιλντιρίμ και διευκρίνισε: «Τι λέει ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 1998; Υπάρχουν 132 πέτρες και βραχονησίδες τις οποίες χαρακτηρίζουμε “γκρίζα σημεία”». Μάλιστα, ο κ. Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι «η προσάρτησή τους δεν καθορίσθηκε με τη Λωζάννη. Δεν συμπεριλήφθηκαν στη Λωζάννη λόγω της τότε “τεχνολογίας”». Σε μια συνολικότερη εκτίμηση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι «το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου είναι ένα αμφισβητήσιμο θέμα».

Ο κ. Γιλντιρίμ ανέδειξε, επιπλέον, τις σχετικές τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα περί «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σχετικές αναφορές του κ. Ερντογάν αφορούν τα δικαιώματα των «ομογενών», όπως χαρακτήρισε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. «Είναι λάθος να πούμε στην Ελλάδα, η οποία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία, ότι πρέπει να την αλλάξουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι εθνική στάση».

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο. Και πρόσθεταν ότι «καλό είναι ορισμένοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες στη γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Σε μερίδα του τουρκικού Τύπου (Yenicag) φιλοξενούνται δηλώσεις του Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο οποίος επανήλθε περιγράφοντας τα νησιά Οινούσσες, Αγαθονήσι, Ψέριμο και Καλόλιμνο ως... υποδιαιρέσεις των τουρκικών επαρχιών Σμύρνης, Αϊδινίου και Μούγλας. Ωστόσο, όπως τονίζουν έμπειροι παρατηρητές, η μεταφορά της συζήτησης για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής ζωής δεν προοιωνίζεται τίποτε το θετικό. Μάλιστα, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενόψει του 2019, η συγκεκριμένη ρητορική αντιπαράθεση αναμένεται να ενταθεί.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)