Οδικός Χάρτης για την Αποδέσμευση της Δυτικής Μακεδονίας από τα Ορυκτά Καύσιμα

Οδικός Χάρτης για την Αποδέσμευση της Δυτικής Μακεδονίας από τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2017 - 08:22
Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε πρόσφατα στο Στρασβούργο, με αντικείμενο τη δημιουργία πλατφόρμας μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, δηλώνουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης και οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης.

Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε πρόσφατα στο Στρασβούργο, με αντικείμενο τη δημιουργία πλατφόρμας μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, δηλώνουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης και οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συστάθηκαν σε πιλοτική βάση τρεις ομάδες εργασίας που αφορούν αντίστοιχες γεωγραφικές περιφέρειες της Ευρώπης (Δυτική Μακεδονία, Τρέντσιν στη Σλοβακία και Σιλεσία στην Πολωνία) που οι οικονομίες τους λόγω άνθρακα βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης.

Όπως ανέφερε ο κ.Καρυπίδης, «η συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί στις ομάδες εργασίας, αλλά και με τους πολιτικούς προϊστάμενους των παραπάνω Περιφερειών, κατέληξε στο να έχουμε μια πρώτη συνάντηση στη δυτική Μακεδονία, προκειμένου να διερευνήσουμε τα κοινά σημεία που μπορεί να διαμορφώσουν ένα σχέδιο-πρόταση που να περιλαμβάνει διαθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση νέων δεξιοτήτων και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στην φάση μετάβασης της τοπικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε με οργανωμένο τρόπο. «Ομάδα τεχνοκρατών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο, παρουσίασε το σχέδιο και τις προτάσεις μας και για πρώτη φορά απέφερε καρπούς, αφού η περιοχή μας όχι μόνο συμμετέχει στην αρχική πιλοτική ομάδα, αλλά και με τις προτάσεις μας θα συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές για το μέλλον των περιοχών μας».

Η πλατφόρμα των δομικών αλλαγών μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των τεχνολογιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της οικολογικής καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών άνθρακα και αφορά 11 χώρες, 42 περιφέρειες και 240.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 180.000 είναι σε ορυχεία και οι 60.000 σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις Περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα στην πορεία μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και ότι καμία Περιφέρεια που η οικονομία της βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα της μεταλιγνιτικής περιόδου, εργασθήκαμε και πήραμε πρωτοβουλίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έχουμε καταρτίσει στοιχειώδη οδικό χάρτη και αισθανόμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η δυτική Μακεδονία με τις πρωτοβουλίες της βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων».

Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις προκύψουν από την παραπάνω πρωτοβουλία, που "τρέχει" υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν επαρκούν. Προανήγγειλε ότι το συνολικό κόστος μετάβασης από τη χρήση λιγνίτη θα είναι τεράστιο για τη δυτική Μακεδονία και σημείωσε ότι «θα χρειασθεί να διεκδικήσουμε μεγάλες παρεμβάσεις από την Επιτροπή αλλά και χρήματα από την κυβέρνηση μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου». Τόνισε ότι η παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, στο Στρασβούργο στην συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να στηρίξει την υπόθεση μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας, ήταν ένα «πολύ θετικό γεγονός» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο λιγνίτης "κάηκε" για εθνικούς λόγους που υπηρετούσαν την ανάπτυξη της χώρας -άρα σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που είχε αυτό το γεγονός στην δυτική Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι «είμαστε μέσα στην συζήτηση που ανοίγει», σημειώνοντας ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες «δεν μας γνώριζαν, δεν μας είχαν στα υπόψιν τους», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα».

Οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν θέματα όπως «οικονομία μετά τον άνθρακα και δομικές αλλαγές» και «οικολογική καινοτομία και προηγμένες τεχνολογίες άνθρακα που θα στοχεύουν σε τεχνολογίες που είναι συμβατές με το μακροπρόθεσμο όραμα της απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα.

Οι πρώτες συναντήσεις των ομάδων εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις 26-27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.