Τη Δυνατότητα Αδειοδότησης 1.300 Ελαιοτριβείων Δίνει η Νέα ΚΥΑ για την Διαχείριση Αποβλήτων

Τη Δυνατότητα Αδειοδότησης 1.300 Ελαιοτριβείων Δίνει η Νέα ΚΥΑ για την Διαχείριση Αποβλήτων
energia.gr
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2017 - 18:53
Η δυνατότητα σε 1.300 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα να αδειοδοτηθούν νομότυπα, δίνεται με την έκδοση νέας, τροποποιημένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που αφορά στην διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων (ΦΕΚ 4333 Β' 12/12/2017), ενώ ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου κλάδου, με τις αρχές καλής πρακτικής που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δυνατότητα σε 1.300 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα να αδειοδοτηθούν νομότυπα, δίνεται με την έκδοση νέας, τροποποιημένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που αφορά στην διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων (ΦΕΚ 4333 Β' 12/12/2017), ενώ ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου κλάδου, με τις αρχές καλής πρακτικής που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Μυτιλήνη, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Ζαφείρης τόνισε, πως "τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 1.700. Μέχρι σήμερα, με τις υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδότησης, μόνο τα 400 ελαιοτριβεία έχουν λάβει επαρκή περιβαλλοντική αδειοδότηση, με τα υπόλοιπα να λειτουργούν στη "γκρίζα" περιοχή νομιμοφάνειας και πάντα κατά ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών".

"Είναι γνωστά όμως" συνέχισε ο κ. Ζαφείρης, "τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτόν τον τρόπο "αδιαφανούς" αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους και τη χρηματοδότησή τους από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους".

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στη Μυτιλήνη, σήμερα, Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Ζαφείρης τόνισε, ότι το παραπάνω πρόβλημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων έγινε προσπάθεια να προσεγγισθεί σε δυο φάσεις.

Αρχικά, με την έκδοση της ΚΥΑ 127402/2016 (ΦΕΚ 3924/Β/2016), έγινε προσπάθεια να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Λόγω της πολυπλοκότητας εφαρμογής, αλλά και του υψηλού κόστους δειγματοληψίας του νέου συστήματος αδειοδότησης, η ανταπόκριση των ελαιοτριβείων στην συγκεκριμένη ΚΥΑ ήταν μικρή, με αποτέλεσμα να κριθεί ουσιαστικά ανεφάρμοστη και κατά συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων για την παραγωγική περίοδο 2017-2018. 

Έτσι, και μετά από μια σειρά επαφών με κλαδικούς εκπροσώπους ελαιοτριβείων και εξειδικευμένους επιστήμονες, καταγράφηκε μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές στην προαναφερθείσα ΚΥΑ, ώστε αυτή να απλοποιηθεί και να γίνει αποδεκτή και εφαρμόσιμη από τη πλειονότητα των ελαιοτριβείων.

Με τη νέα ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν με ένα φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο και στα πρότυπα της αειφορικής γεωργίας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων. "Είναι η πρώτη φορά που τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων παύουν να αντιμετωπίζονται ως "ρύπος" αλλά αξιοποιούνται ως "πόρος" σημείωσε ο κ. Ζαφείρης. 

Στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζαφείρης σημείωσε, πως "το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επωφελής χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ. Λειτουργώντας πλέον με διαφανή και νόμιμο τρόπο, ο κλάδος των ελαιοτριβείων μπορεί στοχευμένα να αξιοποιήσει δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που του προσφέρονται, έτσι ώστε να προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν του (ελαιόλαδο), αλλά, ταυτόχρονα, να παράγει και μια σειρά από υποπροϊόντα- παραπροϊόντα, τα οποία θα του προσφέρουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό".

Χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, "πλέον σε αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση, οι ελαιοτριβείς μπορούν, μέσα από τις δράσεις 4.2.1. και 4.2.2 του υπομέτρου 4.2 "Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων" του ΠΑΑ 2014- 2020 του ΥΠΑΑΤ, να προχωρήσουν:

- σε εκσυγχρονισμό της μονάδας τους (αντικατάσταση ή/και συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είναι η επέκταση δυναμικότητας ενεργών και ανενεργών μονάδων) και σε αγορά καινούργιων οχημάτων που συγκεκριμένα θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της δράσης "Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας" προσφέρει στους ελαιοτριβείς την ευκαιρία, σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή Περιφέρειας, να δημιουργήσουν κεντρική μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και να παράγουν μια σειρά υποπροϊόντων (ελαιόλαδο, πολυφαινόλες, συμπληρώματα διατροφής, ζωοτροφές), τα οποία προσδίδουν έως και 400% προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερών και αέριων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ύψος των 30 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση της τις επόμενες μέρες.

Ας σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Ζαφείρη, παρευρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των ελαιοτριβέων της Λέσβου, η οποία τον συνεχάρη δημόσια, γιατί ο κλάδος τους, πλέον, δεν παρακαλάει για μια "γκρίζα" άδεια λειτουργίας και για πρώτη φορά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να λειτουργούν νόμιμα και σε όφελος των ίδιων, των παραγωγών, της τοπικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Λάδι εμφιαλωμένο μόνο!

Τέλος, κατέληξε ο κ. Ζαφείρης, "με βάση τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις του ΔΙΕΠΠΥ (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν".

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται όλος ο κλάδος παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοπαραγωγοί-ελαιοτριβεία-υποποίηση) και δίνεται η ευκαιρία στο τυποποιημένο επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του, έναντι του χύμα ελαιόλαδου, το οποίο διακινείται εντός της χώρας σε συνθήκες αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής ή εξάγεται στην Ιταλία με μηδενική προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν".

Και μια ημερίδα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα την διασύνδεση της Αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας με τον Τουρισμό, διοργάνωσαν χθες το βράδυ, στη Μυτιλήνη, το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και η Μοδούσα ΚοινΣΕπ.

Στους χαιρετισμούς τους, οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι στην Λέσβο θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση του τουριστικού τομέα με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγονται στο νησί και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία μεταξύ φορέων, παραγωγών, και τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, που ήταν και ο βασικός ομιλητής και συντονιστής της ημερίδας, αναφέρθηκε στη δημιουργία "Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού" με έξι εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, το οποίο θα λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο για την χάραξη πολιτικής σε άμεση και μακροπρόθεσμη βάση, με αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, το φόρουμ θα λειτουργεί ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο, για την επεξεργασία, τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την Πολιτεία, που θα συνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποιητική βιομηχανία, με έμφαση την μεταποίηση στον αγροδιατροφικό τομέα. Το φόρουμ συντονίζεται και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της δεκαπενταμελούς "Συντονιστικής Επιτροπής" στην οποία προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας.

Οι έξι εξειδικευμένες τομεακές ομάδες εργασίας είναι:

Α. Ανάλυσης περιβάλλοντος. Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης και προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής, για την ανάπτυξη του νέου σχεδίου σύνδεσης Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού.

Β. Ποιότητας. Εκπαίδευση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Γ. Καινοτομίας και Δικτύωσης. Έρευνα και αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών, νεοφυής επιχειρηματικότητα και δημιουργία δικτύων.

Δ. Γαστρονομίας. Τρόποι ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας μέσα από τον τουρισμό.

Ε. Μάρκετινγκ. Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πληροφόρηση και προώθηση του νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης.

ΣΤ. Στρατηγική υλοποίησης. Θεσμικές παρεμβάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, υποδομές και στρατηγική υλοποίησης.

Την παρουσίαση του φόρουμ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τόσο των αγροδιατροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των φορέων του νησιού.