Η Διεθνής Ένωση Εμπορίας Εκπομπών (IETA), με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη λειτουργίας του εθνικού συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) της Κίνας.

Η Διεθνής Ένωση Εμπορίας Εκπομπών (IETA), με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη λειτουργίας του εθνικού συστήματος εμπορίας εκπομπών ( ETS) της Κίνας.

«Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (σ.σ. της Κίνας) ανακοίνωσε σήμερα ότι το ETS θα καλύπτει αρχικά μόνο τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν εκπομπές περίπου 3 δισ. τόνων CO2», αναφέρει η δήλωση της ΙΕΤΑ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να χρειαστεί μία αρχική περίοδος 12 μηνών για την επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας του συστήματος.

Ο Dirk Forrister, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IETA, δήλωσε ότι η Κίνα συντάσσεται με έναν αυξανόμενο αριθμό περιοχών, όπως η Καλιφόρνια, η ΕΕ και η Νότια Κορέα, στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι περιοχές αυτές χρησιμοποιούν μέτρα που βασίζονται στην αγορά με σκοπό να μειώσουν τις επιβαρυντικές για το κλίμα εκπομπές με τρόπο οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό.

«Η Κίνα θα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο, αντλώντας διδάγματα από τις άλλες αγορές για να εξασφαλίσει ότι το ETS θα λειτουργεί αρμονικά με τις λοιπές εθνικές πολιτικές. Συγχαίρουμε την κινεζική κυβέρνηση που έλαβε τα μέτρα αυτά για να πραγματοποιήσει το μακροπρόθεσμο όραμά της», δήλωσε ο Forrister.

Στην πρόσφατη έκθεσή της για την κατάσταση των ETS, η Διεθνής Συνεργασία για τη Δράση για τον Άνθρακα ( International Carbon Action Partnership) εκτιμά ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα εντάσσεται σε κάποια αγορά εμπορίας εκπομπών μέχρι τα τέλη του 2017.