Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Ήδη κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και πριν την ψηφοφορία, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών, Νίκι Χέιλι, εκτόξευσε εκ νέου απειλές προς τις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ του σχεδίου απόφασης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

 

Ο Ερντογάν περιμένει από την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

 

Παλαιστινιακή Αρχή: «Μια νίκη για την Παλαιστίνη»

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

 

Απορρίπτει το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης

Το Ισραήλ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

 

Ιράν: Ένα «ηχηρό παγκόσμιο ΟΧΙ» στον εκφοβισμό των ΗΠΑ

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ ήταν μια ξεκάθαρη διεθνής απόρριψη του «βίαιου εκφοβισμού» της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Ένα ηχηρό παγκόσμιο ΟΧΙ στο καθεστώς βίαιου εκφοβισμού του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε με ανάρτησή του ο Ζαρίφ.