Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη χρηματοδότησή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη κατά $ 285 εκατ. κατά το επόμενο οικονομικό έτος, όπως ανακοίνωσε αργά την Κυριακή η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη χρηματοδότησή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη κατά $ 285 εκατ. κατά το επόμενο οικονομικό έτος, όπως ανακοίνωσε αργά την Κυριακή η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

«Η ανεπάρκεια και η κατασπατάληση πόρων εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών είναι γνωστές. Δε θα επιτρέψουμε πλέον η γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να μην υπόκειται σε έλεγχο», ανέφερε η Χέιλι στη δήλωσή της.

«Αυτή η ιστορική μείωση των δαπανών -μαζί με πολλές άλλες κινήσεις προς έναν πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο ΟΗΕ- αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση ήρθε αμέσως μετά την καταδίκη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, κίνηση που προκάλεσε διεθνή κριτική και διαμαρτυρίες από όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα με θέμα την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Συνέλευση.

Συνολικά 128 μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την απόφαση Τραμπ, ενώ εννέα χώρες καταψήφισαν και 35 απείχαν. Είκοσι μία χώρες δεν ψήφισαν.

Σε απάντηση, ο Τραμπ απείλησε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι θα σταματούσε τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατευθύνονται ως ενίσχυση προς τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταγγέλλει την κίνηση των ΗΠΑ.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια, και στη συνέχεια ψηφίζουν εναντίον μας. Λοιπόν, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλιτώσουμε πολλά (σ.σ. χρήματα). Δε μας νοιάζει.», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Χέιλι απείλησε επίσης τα μέλη του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες και ότι θα «σημειώνει ονόματα» των χωρών που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης.

Οι ΗΠΑ σήμερα παρέχουν περίπου το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου $ 3,3 δισ. ετησίως.