Η Κίνα Επεκτείνει τις Φορολογικές Ελαφρύνσεις για τα Ηλεκτρικά και Υβριδικά Αυτοκίνητα

Η Κίνα Επεκτείνει τις Φορολογικές Ελαφρύνσεις για τα Ηλεκτρικά και Υβριδικά Αυτοκίνητα
energia.gr
Τετ, 27 Δεκεμβρίου 2017 - 10:37
Η Κίνα θα επεκτείνει τις φορολογικές ελεφρύνσεις στις αγορές λεγόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων (NEVs - New Energy Vehicles) μέχρι το τέλος του 2020, δίνοντας ώθηση στους κατασκευαστές υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας από τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Κίνα θα επεκτείνει τις φορολογικές ελεφρύνσεις στις αγορές λεγόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV s - New Energy Vehicles) μέχρι το τέλος του 2020, δίνοντας ώθηση στους κατασκευαστές υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας από τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε σημερινή του δήλωση που επικαλείται το Reuters ότι η φορολογική απαλλαγή, η οποία έληγε στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα επεκταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά βενζινοκίνητα - ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και αυτά που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου.

Η επέκταση έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα αναδιαρθρώνουν την παραγωγή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυστηρές ποσοστώσεις NEV s που αρχίζουν το 2019 και οι οποίες εκτοξεύουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την κατασκευή νέων ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων.

Στο πλαίσιο της μετατόπισης προς τα NEV s, ορισμένες διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες ζήτησαν από την Κίνα να διατηρήσει την οικονομική στήριξη προς την αγορά, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αυξήσει τις πωλήσεις, χωρίς κρατικά προγράμματα κινήτρων που θα προσελκύσουν τους αγοραστές.

Το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η επέκταση θα βοηθήσει «στην αύξηση της στήριξης προς την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών οχημάτων», έναν τομέα όπου η Κίνα ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμβαδίσει -ακόμη και να ξεπεράσει- άλλους, περισσότερο εδραιωμένους αντιπάλους της στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων.

Εγχώριες επιχειρήσεις, όπως η BYD που ειδικεύεται στα NEVs, ανταγωνίζονται τώρα παγκόσμια ονόματα όπως η Ford και η Nissan, στην ‘κούρσα’ για την ανάπτυξη επιτυχημένων ‘πράσινων’ οχημάτων για την κινεζική αγορά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, επιβραδύνθηκε απότομα φέτος, ωστόσο τα NEVs αποτέλεσαν φωτεινή εξαίρεση. Οι πωλήσεις NEVs το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος αυξήθηκαν κατά 51,4% και βρίσκονται σε τροχιά κάλυψης του στόχου πώλησης 700.000 NEVs φέτος.