Η Ρωσία επιδιώκει για να διατηρήσει φέτος τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ, με το μεγαλύτερο προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς, τη Gazprom, να δηλώνει ότι οι φετινές παραδόσεις αερίου που θα πραγματοποιήσει σηματοδοτούν την επίτευξη των φιλοδοξιών της για επέκταση.

Η Ρωσία επιδιώκει για να διατηρήσει φέτος τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ, με το μεγαλύτερο προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς, τη Gazprom, να δηλώνει ότι οι φετινές παραδόσεις αερίου που θα πραγματοποιήσει σηματοδοτούν την επίτευξη των φιλοδοξιών της για επέκταση.

Ο κρατικός κολοσσός στον τομέα του φυσικού αερίου σχεδιάζει να παραδώσει το επόμενο έτος τουλάχιστον 180 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexander Medvedev, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο όγκος αυτός θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της, μετά από τουλάχιστον 190 δισ. κυβικά μέτρα που εκτιμάται ότι παρέδωσε φέτος, σημειώνοντας ρεκόρ.

«Φυσικά, πρόκειται για επιχειρήσεις, όχι αθλητισμό» δήλωσε ο Medvedev. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα «νέο στάδιο» στην ιστορία της εταιρείας.

Η Gazprom καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης αερίου, με την ΕΕ να αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα αγορά της Ρωσίας με αξία που φέτος ανήλθε σε περίπου $ 37 δισ. Οι ισχυρότεροι εμπορικοί δεσμοί με την υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία, ωστόσο, αντιτίθενται στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στο στρατιωτικό και το πολιτικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτοξεύουν πλήθος κατηγοριών κατά της Ρωσίας, από ανάμειξη σε εκλογές ως και για απειλητικές ενέργειες στις ευρωπαϊκές ακτές και τον εναέριο χώρο με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. Νωρίτερα το Δεκέμβριο, οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν για μια αυξανόμενη απειλή, εκ μέρους των ρώσικων υποβρυχίων, για τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών του Ατλαντικού, το διαδίκτυο και το διεθνές εμπόριο.


Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν διακαώς τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, προωθώντας την επέκταση των λιμένων για τη διαχείριση δεξαμενοπλοίων LNG από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή αμερικάνικου LNG έχει φθάσει στα ύψη και είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καταστούν ο κορυφαίος παραγωγός LNG στα μέσα της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η Gazprom κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολιτικοποιούν τα οικονομικά της συμφέροντα στην ΕΕ μέσω ενός πακέτου κυρώσεων που εγκρίθηκε εντός του 2017 και στοχεύει σε έργα αγωγών φυσικών αερίου. Αξιωματούχοι στη Ρωσία έχουν μέχρι στιγμής μειώσει την απειλή του σοβαρού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Ενώ η ζήτηση της ΕΕ για φυσικό αέριο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την οικονομική ανάπτυξη, είναι πιθανό να αυξηθεί το επόμενο έτος, καθώς η εγχώρια παραγωγή μειώνεται και οι τιμές άνθρακα ανακάμπτουν, καθιστώντας τις εισαγωγές από τη Gazprom περισσότερο ανταγωνιστικές, δήλωσε ο Medvedev. Η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση, ανέφερε.

Ο Medvedev αναγνώρισε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να πραγματοποιήσει περισσότερες εισαγωγές LNG, ειδικά όταν η ζήτηση υπερβαίνει την δυναμικότητα των αγωγών. Στη Βρετανία, οι εισαγωγές μέσω αγωγών είναι κοντά στα ανώτατα όρια και διατίθεται ελάχιστη δυναμικότητα αποθήκευσης ώστε να αυξηθεί η ευελιξία του συστήματος. Ωστόσο, ο Medvedev επεσήμανε ότι η προμήθεια αερίου μέσω αγωγών θα παραμείνει περισσότερο ανταγωνιστική από το LNG.

Η Λατινική Αμερική και η Ασία παραμένουν μέχρι στιγμής οι προτεραιότητες της αγοράς LNG, ειδικά αυτού που προέρχεται από τις ΗΠΑ, λόγω των υψηλότερων τιμών εκεί, δήλωσε ο Medvedev. «Αυτό ισχύει τόσο για τις παραδοσιακές, όσο και για τις νέες αγορές - Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ».

«Εξακολουθεί να μην υφίσταται μια παγκόσμια αγορά LNG», δήλωσε. «Υπάρχουν τρεις μεγάλες περιφερειακές αγορές - η Αμερική, η Ευρώπη και η Ασία - με μεγάλη διαφορά στην τιμή. Η ασιατική αγορά θα εξακολουθήσει να εμφανίζει αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση εκεί βρίσκεται σε άνοδο».