Τρία Δισεκατομμύρια Άνθρωποι δεν Έχουν Πρόσβαση σε Καθαρά Καύσιμα για Μαγείρεμα

Τρία Δισεκατομμύρια Άνθρωποι δεν Έχουν Πρόσβαση σε Καθαρά Καύσιμα για Μαγείρεμα
energia.gr
Παρ, 26 Ιανουαρίου 2018 - 08:19
Σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα, δήλωσε η Rachel Kyte, επικεφαλής του ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’ (Sustainable Energy for All - SEforAll) και ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ενέργεια.

Σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα, δήλωσε η Rachel Kyte, επικεφαλής του ‘Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους’ ( Sustainable Energy for All - SEforAll) και ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ενέργεια.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στο πλαίσιο ενός πάνελ με τίτλο Στρατηγική Προοπτική: Ενεργειακά Συστήματα, η Kyte ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στο μέλλον της βιομηχανίας ενέργειας θα προκύψει από τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης ενέργειας. Σήμερα, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε η Kyte.

Το ζήτημα της προσβασιμότητας στα καθαρά καύσιμα είναι ένα θέμα του οποίου η αντιμετώπιση, σύμφωνα με την Kyte, επείγει. Σημείωσε ότι ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, έχουν μηδενική προσβασιμότητα σε καθαρά καύσιμα.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα αυτό έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές δε διαθέτουν ούτε κεφάλαια ούτε επενδύσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες, που να εισέρχονται στον τομέα των καθαρών καυσίμων.

Όπως σημείωσε, για το λόγο αυτό «οι καταναλωτές χρειάζονται μετασχηματισμό ενέργειας» μέσω της παροχής καθαρών καυσίμων για μαγείρεμα.

Η Kyte υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι όχι μόνο μπορούν να παρέχουν φαγητό για την οικογένειά τους, αλλά και ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσιτά, βιώσιμα, καθαρά καύσιμα για να μαγειρεύουν.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μια τεράστια αγορά στον τομέα των καθαρών καυσίμων, η οποία είναι ανοιχτή σε κάθε επενδυτή που επιθυμεί να την αξιοποιήσει.

Υπάρχουν εκατομμύρια οικογένειες στην Ινδία που δε διαθέτουν καθαρά καύσιμα για το μαγείρεμα, επανέλαβε στο ίδιο πάνελ ο Piyush Goyal, υπουργός Σιδηροδρόμων και Άνθρακα της Ινδίας.

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα στην Ινδία για να βοηθήσει τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα -όπως το LPG- για μαγείρεμα, το οποίο βοήθησε περίπου 25 εκατ. οικογένειες, εξήγησε ο Ινδός υπουργός.

Στόχος της Ινδίας είναι να βοηθήσει άλλα 15 εκατ. και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει οικογένεια στη χώρα που αναγκάζεται να καταφύγει στη χρήση παραδοσιακών, βρώμικων και βλαβερών καυσίμων για το μαγείρεμα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Goyal.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε περίπου 1,1 εκατ. θανάτους στην Ινδία το 2015, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Επιπτώσεων Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου.

Οι εκπομπές από οικιακές καύσεις είναι η μεγαλύτερη πηγή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.