Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ατομικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτές τιμές θέτουν νέες προκλήσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της ψηφιοποίησης

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ατομικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτές τιμές θέτουν νέες προκλήσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της ψηφιοποίησης.

«Χάρη στο χαρτοφυλάκιο Digital Enterprise της Siemens, έχουν δημιουργηθεί οι τεχνικές συνθήκες για την υλοποίηση του Industry 4.0. Για να εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση του Industry 4.0, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα εκτεταμένο μοντέλο εταιρικής συνεργασίας που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό: Οι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις προμηθεύουν πλατφόρμες και εργαλεία, οι μεσαίες επιχειρήσεις αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα σε αυτή τη βάση, και οι τελικοί πελάτες ενσωματώνουν τις λύσεις αυτές στην ψηφιακή τους αλυσίδα αξίας», εξήγησε ο Klaus Helmrich, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG, κατά τη διάρκεια της έκθεσης SPS IPC Drives. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Siemens παρουσίασε μια σειρά καινοτομιών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την τελική κυκλοφορία στην αγορά και να βελτιώσουν την ευελιξία, την αποδοτικότητα και την ποιότητα των βιομηχανιών επεξεργασίας και μεταποίησης.

Το εύρος των καινοτομιών αυτών καλύπτει από τη νέα Version 15 του Engineering Framework TIA Portal μέσω του IoT concept για κινητήρες Simotics IQ, μέχρι τη Version 3.0 του ανοιχτού IoT λειτουργικού συστήματος της Siemens, MindSphere, το οποίο βασίζεται στο cloud. Η Siemens επίσης προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως τα μοντέλα αμοιβής ανά χρήση, τα οποία αποσκοπούν στην απλούστευση της υλοποίησης ψηφιακών λύσεων, που απευθύνονται κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως η Siemens παρουσίασε στην έκθεση, η ψηφιοποίηση ήδη βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση σήμερα. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η «Digital Enterprise» πρόταση της εταιρείας, που περιλαμβάνει λύσεις για το ψηφιακό δίδυμο(digital twin) σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας, το βασισμένο στο cloud, ανοιχτό λειτουργικό σύστημα IoT MindSphere και το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο αυτοματισμών παγκοσμίως.

Στο περίπτερο της Siemens στην έκθεση SPS IPC Drives 2017 φιλοξενήθηκε και το νέο MindSphere Version 3.0. Τώρα που το MindSphere Version 3.0. διατίθεται για πρώτη φορά στο Amazon Web Services (AWS), συνδέει την παγκόσμια επεκτασιμότητα του κορυφαίου χαρτοφυλακίου αυτοματισμού της Siemens με το AWS, τον κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών cloud. Η νέα έκδοση διαθέτει ένα πιο αποδοτικό περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών με ανοιχτό API (Application Programming Interface), προηγμένες αναλύσεις και εκτεταμένη συνδεσιμότητα, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάπτυξη ισχυρών Βιομηχανικών ΙοΤ λύσεων.

Επίσης, καινούργια είναι και η Version 15 του Engineering-Framework TIA Portal (Totally Integrated Automation), η οποία δίνει έμφαση στις νέες πρακτικές λειτουργίες ψηφιοποίησης για την ελαχιστοποίηση των χρόνων κατασκευής. Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των λειτουργιών χειρισμού, καθώς και τη σύνδεση και προγραμματισμό των ρομπότ.

Με την εισαγωγή του Simotics IQ, η Siemens δημιούργησε ένα IoT concept για κινητήρες. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν δεδομένα, όπως τις παραμέτρους λειτουργίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κινητήρες χαμηλής τάσης, στο MindSphere. Βασισμένο σε αυτά τα δεδομένα, το Simotics IQ MindApp προσφέρει πολύτιμα αναλυτικά αποτελέσματα και είναι σε θέση να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως προτεινόμενες ενέργειες για τον έγκαιρο προγραμματισμό των εργασιών συντήρησης, ή προειδοποιήσεις ταχείας αντίδρασης για την αποφυγή της δαπανηρής υπολειτουργίας των εργοστασίων. Η διαφάνεια που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. Η νέα γενιά κινητήρων SD της Simotics θα είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί από το Simotics IQ.

Η απεικόνιση της σύγκλισης του εικονικού και του πραγματικού κόσμου παραγωγής κατά τη διάρκεια της έκθεσης, περιελάμβανε και την παρουσίαση μιας υψηλής απόδοσης μηχανής πλήρωσης και σφράγισης, που κατασκευάστηκε από την Bausch + Ströbel για τη φαρμακευτική βιομηχανία. H εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ολοκληρωμένες λύσεις hardware και software της Siemens για να επιτύχει βελτίωση της μηχανολογικής αποδοτικότητάς της κατά 30% μέχρι το 2020, εφαρμόζοντας συνεχώς την ψηφιοποίηση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας -από το σχεδιασμό και το σχήμα, όπως και την προσομοίωση και τη βελτιστοποίηση στο κέντρο ψηφιοποίησης της επιχείρησης, μέχρι τη θέση σε λειτουργία και την υπηρεσία.