Σύγκλιση σε τρία από τα επτά σημεία που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια εντοπίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, βάσει δηλώσεών του σε δημοσιογράφους της γείτονος. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι σύντομα θα γεφυρωθούν οι διαφορές και στα υπόλοιπα τέσσερα.

Σύγκλιση σε τρία από τα επτά σημεία που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια εντοπίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, βάσει δηλώσεών του σε δημοσιογράφους της γείτονος. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι σύντομα θα γεφυρωθούν οι διαφορές και στα υπόλοιπα τέσσερα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε μιλήσει για επτά σημεία, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις εκκρεμότητες σε όνομα, χρήση, γλώσσα, ταυτότητα (ιθαγένεια), εμπορική χρήση, ακρωνύμια και συντμήσεις. Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε (σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ) ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποτελεί αποδεκτή επιλογή για την ΠΓΔΜ, ενώ έχουν απορριφθεί όλες οι υπόλοιπες προτάσεις «περιλαμβανομένων εκείνων με χρονικό προσδιορισμό».

Επίσης, περιέγραψε ως «ουσία της διαπραγματευτικής διαδικασίας» το σύνταγμα και τη γλώσσα. Οπως είπε, «δικαιολογημένα τα θέματα-κλειδιά είναι ζωτικής σημασίας, όπως π.χ. το όνομα, το σύνταγμα, εάν θα πρέπει να αλλάξει ή όχι, η γλώσσα και άλλα ζητήματα που έχουν αναφερθεί». Αν και ο κ. Ζάεφ δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι προβληματικές πτυχές στις συζητήσεις με την Αθήνα, ούτε όμως και τα τρία σημεία στα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία, είπε ότι «αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα». Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ παραπέμπουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του στο ζήτημα αλλαγής της ιθαγένειας και της γλώσσας.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης στη μορφή όσων συζητούν –ως οι δύο βασικοί διαπραγματευτές– οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε και το σύμφωνο που έχει αναδείξει τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα πιθανά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προωθηθεί η λύση προς τις δύο χώρες. Ο κ. Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι Αθήνα και Σκόπια διαπραγματεύονται μια διεθνή συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί στα Κοινοβούλια με απλή πλειοψηφία. «Αλλά ας μην ξεχνάμε», κατέληξε ο κ. Ζάεφ, «πως οτιδήποτε τελεί υπό διαπραγμάτευση –είτε σε διμερές είτε σε επίπεδο υπουργών ή σε επίπεδο πρωθυπουργών– θα σταλεί πίσω στον κ. Νίμιτς», ο οποίος διαχειρίζεται τη διαδικασία για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην κωμόπολη Νεγκοτίνο της ΠΓΔΜ, έγιναν λιγότερες από 24 ώρες έπειτα από την εκτενή και πολύωρη συνάντηση των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ με τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα και σήμερα, αυτή τη φορά στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (Gymnich). Δεν αποκλείεται να συναντηθούν και τρίτη φορά, στα Σκόπια, όταν υλοποιηθεί η μετονομασία του κρατικού αερολιμένα της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)