Ρωσία και Κίνα όχι μόνο αμφισβητούν την επί χρόνια υπεροχή των ΗΠΑ, αλλά προετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο πολεμικής συρράξεως. Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση «Στρατιωτική Ισορροπία 2018» της δεξαμενής σκέψεως «Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών», προειδοποιώντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη δεν ανήκει εντελώς στην σφαίρα της φαντασίας.

Ρωσία και Κίνα όχι μόνο αμφισβητούν την επί χρόνια υπεροχή των ΗΠΑ, αλλά προετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο πολεμικής συρράξεως. Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση «Στρατιωτική Ισορροπία 2018» της δεξαμενής σκέψεως «Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών» (« International Institute of Strategic Studies»), προειδοποιώντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη δεν ανήκει εντελώς στην σφαίρα της φαντασίας.

Ακριβώς αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό σημείο της εκθέσεως. «Η πιθανότης μιας τέτοιας συρράξεως είναι τώρα πιθανώς υψηλότερη απ’ ότι την τελευταία εικοσαετία», επισήμανε ο Μπάστιαν Γκίγκεριχ, διευθυντής αμυντικής και στρατιωτικής αναλύσεως στο « International Institute of Strategic Studies». Και προσέθεσε: «Κι αυτό είναι εν μέρει απόρροια του γεγονότος ότι η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και προετοιμάζονται συστηματικά για πόλεμο. Τα πυρηνικά όπλα, φυσικά, συνιστούν την απόλυτη αποτρεπτική. Κι όπως διαπιστώσαμε, και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις -Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ- έχουν ξεκινήσει την διαδικασία εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους οπλοστασίων».

Η έκθεσις περιγράφει με λεπτομέρειες τις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας να ενισχύσει το οπλοστάσιο της χώρας, από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς Chengdu J-20, με την άφιξη των οποίων οι ΗΠΑ χάνουν το μονοπώλιο στα αεροσκάφη stelth, μέχρι τους νέας γενιάς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15 που ανήκουν στους «πέραν του οπτικού ορίζοντα» ( BVRAAM: beyond visual range air- to- air missiles), και διαθέτουν, σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα ενημερώσεως, εμβέλεια μεγαλύτερη των 300χλμ, ενώ κινούνται με ταχύτητα σχεδόν Mach 5 (4.900 km/ h). Ανάλογη πρόοδο έχει σημειώσει και το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας. Έχει αποκτήσει τα τελευταία 15 χρόνια περισσότερα καταδρομικά, φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια από όσα η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότιος Κορέα μαζί. Το συνολικό τονάζ των κινεζικών πολεμικών και βοηθητικών πλοίων που ναυπηγήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αρκετά μεγαλύτερο από ολόκληρο το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, επισημαίνει η έκθεσις, γεγονός που δίνει στο Πεκίνο την δυνατότητα να διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις πολύ μακριά από τις ακτές του, μέχρι τον Ατλαντικό.

Όσον αφορά στην Ρωσία, εκτιμάται, όπως αναφέρεται η έκθεση, ότι η οικονομική στενότης περιορίζει αρκετά την δυνατότητά της να εκσυγχρονίσει στο βαθμό που θα ήθελε τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Ωστόσο, οι τελευταίες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κινεζικές είναι σαφώς πιο έμπειρες με την συμμετοχή τους στα πεδία των μαχών τόσο της Συρίας όσο και της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν άλλωστε επιδείξει μεγάλες ικανότητες και σημαντικές επιτυχίες στον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο -μια στρατιωτική στρατηγική που συνδυάζει στοιχεία συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου και κυβερνοπολέμου.