Γιατί Μειώθηκε η Κίνηση το Φεβρουάριο στα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Γιατί Μειώθηκε η Κίνηση το Φεβρουάριο στα Περιφερειακά Αεροδρόμια
του Δημήτρη Δελεβέγκου
Τετ, 14 Μαρτίου 2018 - 14:37
Υποχώρηση κατά 8,8% εμφάνισε, σε ετήσια βάση, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος Fraport, η υποχώρηση του αριθμού των επιβατών- διαμορφώθηκε συνολικά σε 517.438- σχετίζεται, ως επί το πλείστον, με τις μειωμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης "Μακεδονία”

Υποχώρηση κατά 8,8% εμφάνισε, σε ετήσια βάση, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος Fraport, η υποχώρηση του αριθμού των επιβατών- διαμορφώθηκε συνολικά σε 517.438- σχετίζεται, ως επί το πλείστον, με τις μειωμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης "Μακεδονία” ως αποτέλεσμα των εργασιών αναβάθμισης του κεντρικού διαδρόμου προσαπογείωσης 16-34.

Ωστόσο, ο παράγοντας αυτός που οδήγησε στην μείωση του μέσου όρου επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων, παύει να υφίσταται, ύστερα από την πρόσφατη αποπεράτωση των συγκεκριμένων εργασιών.

 

Πόσο υποχώρησε η κίνηση

Τον Φεβρουάριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017, εκτός από το Μακεδονία, όπου η επιβατική κίνηση υποχώρησε σε ποσοστό 13,7%, ιδιαίτερα μεγάλη πτώση στον αριθμό των επιβατών παρουσιάζουν, κατά βάση λόγω εποχικότητας, οι αερολιμένες Μυκόνου (-56,3%) και Χανίων (-40,1%). Αρνητικό ήταν το πρόσημο στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων Μυτιλήνης (-7,8%) και Ζακύνθου (-0,8%).

Στον αντίποδα, το ίδιο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερη υψηλή διψήφια αύξηση της επιβατικής κίνησης εμφανίζουν τα αεροδρόμια Ακτίου/Πρέβεζας (+63,1%), Κω (+37,3%), Κεφαλονιάς (+21,1%) και Σκιάθου (+13,8%).

Το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια υποχώρησε κατά 6,9%.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια αντιστοιχεί στο 11,3% του συνόλου των επιβατών του γερμανικού ομίλου, ο οποίος ανήλθε σε 4,4 εκατ. άτομα.

 

Τα έργα

Η Fraport Greece, μέσω της τεχνικής εταιρείας Intrakat, υλοποιεί, από το τέλος της θερινής περιόδου 2017, κατασκευαστικές εργασίες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ολοκληρώνει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την ανακατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης στην Μύκονο και έχει εξασφαλίσει το "πράσινο φως” για την υλοποίηση έργων στους αερολιμένες Ρόδου, Μυτιλήνης, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Άκτιου, Σάμου, Ζακύνθου και Κω. Από τις αρχές Μαρτίου, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε τις άδειες δόμησης για την υλοποίηση εργασιών αναδιαρρύθμισης και την επέκταση του κτηρίου του αεροδρομίου Σκιάθου. Όπως και για την υλοποίηση εργασιών διαρρύθμισης και προσθήκης εντός του υφιστάμενου κτηρίου στα Χανιά.

 

(capital.gr)