«Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», σχολίαζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο μετά τη συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

«Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», σχολίαζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο μετά τη συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών απεφεύχθησαν υψηλοί τόνοι και εντάσεις και υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας: την ενέργεια, το μεταναστευτικό, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των Ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.

«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

 

Μ. Ακιντζί: Κύπρος: Η ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων θα είναι θετική και για το νησί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στην σύνοδο της Βάρνας, δήλωσε ότι ενδεχόμενη ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε. -Τουρκίας θα είναι μια θετική εξέλιξη για τις Βρυξέλλες, την Άγκυρα και την Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντίδρασή της σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η καταδίκη της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ο Ακιντζί, «επηρεάζει τους Τουρκοκυπρίους και τα δικαιώματα τους και λειτουργεί προς την κατεύθυνση μονιμοποίησης της διαίρεσης του νησιού».