Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II σε ότι αφορά στο τμήμα που διέρχεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Φινλανδίας

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II σε ότι αφορά στο τμήμα που διέρχεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Φινλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream II είναι ένας διπλός υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα διανύει περίπου 1.220 χιλιόμετρα κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας από τη Ρωσία στη Γερμανία και περίπου 374 χιλιόμετρα εντός της φινλανδικής ΑΟΖ.

Το Σεπτέμβριο του 2017, η εταιρεία Nord Stream II AG που έχει αναλάβει το έργο υπέβαλε αίτηση προκειμένου να λάβει την απαραίτητη κρατική αδειοδότηση βάσει του φινλανδικού νόμου για τις δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της χώρας.

«Η συγκατάθεση της κυβέρνησης είναι υπό όρους, κάτι που σημαίνει ότι ο αιτών πρέπει να τηρήσει τους όρους που εμπεριέχονται στην κυβερνητική απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

Η συγκατάθεση της φινλανδικής κυβέρνησης είναι εκτελεστή παρά τις όποιες προσφυγές υπάρχουν, εκτός εάν η αρμόδια δευτεροβάθμια αρχή της χώρας ορίσει διαφορετικά.

Η απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης έχει ισχύ 50 ετών, μετά την πάροδο των οποίων είναι δυνατή η ανανέωσή της μετά από αίτηση.

Ο αρμόδιος Περιφερειακός Διοικητικός Οργανισμός για τη Νότια Φινλανδία επεξεργάζεται επί του παρόντος την αίτηση της εταιρείας του Nord Stream II για αδειοδότηση δυνάμει του νόμου περί υδάτων, η οποία αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.

Η επεξεργασία της αίτησης για άδεια κατασκευής θα περιλαμβάνει λεπτομερή εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με το νόμο περί υδάτων.

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream II αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018-2019 και ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020.