Η κίνηση πολιτών Larnaca Rights, με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου από τη Λάρνακα. "Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας. Η μετακίνηση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων αυτών, έστω προσωρινά, σε άλλα κατάλληλα σημεία είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται χρόνια για να γίνει", σημειώνει η Κίνηση

Η κίνηση πολιτών Larnaca Rights, με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου από τη Λάρνακα.

"Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας. Η μετακίνηση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων αυτών, έστω προσωρινά, σε άλλα κατάλληλα σημεία είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται χρόνια για να γίνει", σημειώνει η Κίνηση.

Καλεί περαιτέρω τον Δήμο Λάρνακας να μην συναινέσει στο «Μνημόνιο Συναντίληψης» που προτείνεται και να απαιτήσει αμέσως την καταβολή αποζημιώσεων προς την πόλη "για τη μη τήρηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης που υπόκειται η πόλη τόσα χρόνια, αλλά και ως μοχλό πίεσης για κάθε μέρα που περνά χωρίς την λύση του προβλήματος".

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ως Κίνηση Πολιτών Larnaca Rights εκφράζουμε την ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία και δυσαρέσκειά μας στις δρομολογούμενες εξελίξεις στο θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου από την Λάρνακα.

Αναμέναμε ότι η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας νωπή τη μνήμη από το ατύχημα στο Μαρί αλλά και από τα δύο πρόσφατα σοβαρά ατυχήματα στις εν λόγω εγκαταστάσεις στη Λάρνακα (στις 31/3/2018 και στις 25/1/2018), θα ήταν καταλυτική προκειμένου το επικίνδυνο περιεχόμενο των εγκαταστάσεων αυτών να απομακρυνθεί αμέσως από την οικιστική περιοχή της πόλης.

Αντ’ αυτού, βλέπουμε να συζητούνται νέα χρονοδιαγράμματα σχεδόν δύο και τριών χρόνων, όπου οι κάτοικοι της Λάρνακας θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν καθημερινά με θάνατο ή με εγκαύματα τρίτου βαθμού ή/και με άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις ενός ατυχήματος, όπως αυτές καταγράφονται στις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (Οδηγία SEVESO), είναι πλέον ευρέως γνωστές.

Υπενθυμίζουμε ότι διάφορα χρονοδιαγράμματα και συμφωνίες γίνονται ασταμάτητα από το 1996, δηλαδή εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια (!), χωρίς αποτέλεσμα.

Καλούμε τον ΠτΔ να προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας. Η μετακίνηση του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ των εγκαταστάσεων αυτών, έστω προσωρινά, σε άλλα κατάλληλα σημεία είναι προφανές ότι ΔΕΝ χρειάζεται χρόνια για να γίνει.

Καλούμε τον Δήμο Λάρνακας να ΜΗΝ συναινέσει στο «Μνημόνιο Συναντίληψης» που προτείνεται και να απαιτήσει ΑΜΕΣΩΣ την καταβολή αποζημιώσεων προς την πόλη για την μη τήρηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης που υπόκειται η πόλη τόσα χρόνια, αλλά και ως μοχλό πίεσης για κάθε μέρα που περνά χωρίς την λύση του προβλήματος.

Είναι δε εύκολα αντιληπτό πως εάν ο Δήμος Λάρνακας συνυπογράψει ή/και συναινέσει στο «Μνημόνιο Συναντίληψης», τότε το κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου, αυτόματα αναλαμβάνει προσωπικά τις τεράστιες ευθύνες που συνεπάγονται ενός πιθανού ατυχήματος κατά την διάρκεια της ισχύος του εν λόγω μνημονίου.

(από www.sigmalive.com, 09/04/2018)