Η EIA Αναθεωρεί Ανοδικά τις Προβλέψεις της για τις Πετρελαϊκές Τιμές για το 2018 και το 2019

Η EIA Αναθεωρεί Ανοδικά τις Προβλέψεις της για τις Πετρελαϊκές Τιμές για το 2018 και το 2019
energia.gr
Πεμ, 10 Μαΐου 2018 - 15:06

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού πετρελαίου φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση Βραχυπρόθεσμων Ενεργειακών Προοπτικών (STEO) για το μήνα Μάιο που εξέδωσε την Τρίτη

Το 2018 η τιμή του πετρελαίου Brent αναμένεται να κυμανθεί περί τα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI προβλέπεται να κυμανθεί κατά μέσον όρο, στα 66 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των δύο πετρελαίων αναφοράς εμφανίζεται αυξημένη κατά 7 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με την έκθεση του περασμένου μήνα.

Το 2019 το Brent προβλέπεται να κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 66 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Δυτικού Τέξας εκτιμάται πως θα κυμανθεί στα 61 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των δύο πετρελαίων αναφοράς εμφανίζονται αυξημένες κατά 3 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με την έκθεση STEO, τον μήνα Απρίλιο..

«Από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και ξεκίνησε η ισχύς της συμφωνίας που προβλέπει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου ανάμεσα σε ορισμένες χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν με μέσο ρυθμό ύψους άνω των 500 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως», επισημαίνει στην έκθεσή της για τον μήνα Μάιο η αμερικανική EIA.

«Οι τιμές του πετρελαίου πιθανό να κινήθηκαν ανοδικά εν αναμονή της πιθανολογούμενης επανέναρξης των εμπορικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου της χώρας»,  προσθέτει η αμερικανική υπηρεσία.

Η ΕIA τονίζει ακόμη πως η έντονη αύξηση στη ζήτηση για αργό πετρέλαιο παγκοσμίως συνέβαλε στις ανοδικές πιέσεις επί των πετρελαϊκών τιμών.

«Η  EIA εκτιμά πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (ποσοστό 2%), υψηλότερη  σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο, το 2017», προστίθεται στην έκθεση.

Η κυβερνητική υπηρεσία διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για το τρέχον έτος, αλλά τις αναθεώρησε αυξητικά για το επόμενο.

Έτσι, για το έτος 2019,  η  παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με τα όσα εκτιμούσε η  ΕΙΑ τον προηγούμενο μήνα και τώρα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τέλος, για το 2018 η αμερικανική EIA υπολογίζει πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο, στα 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.