Όλο και πιο δυσχερής είναι η λειτουργία των ΑΠΕ στη Γερμανία, καθώς η χώρια βιώνει παρατεταμένες περιόδου με χαμηλή ηλιοφάνεια και νηνεμία. Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η παράγωγη των αιολικών υποδομών, καθώς η εξασθένιση των ανέμων συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας, και ως εκ τούτου αυξημένη ζήτηση για τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Με την αποδοτικότητα των ΑΠΕ να βαίνει μειούμενη, οι παραγωγοί ενέργειας αναγκάζονται να στραφούν στα ορυκτά καύσιμα, με τη χρήση φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου να έχει εκτοξευθεί, συμπαρασύροντας και τις τιμές ενέργειας. Η νέα αυτή εξέλιξη στη Γερμανία προβληματίζει τους αναλυτές, οι οποίοι πόνταραν στη δραστική μείωση των εισαγωγών πετρελαίου.
Η αύξηση στη χρήση πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έρχεται την ίδια περίοδο με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία— προς το παρόν ελεγχόμενη— άνοδο στις τιμές του καυσίμου. Υπενθυμίζεται πως το πετρέλαιο είχε “κολλήσει” κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι εδώ και μήνες εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+ και της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα.
Με τους Κινέζους εισαγωγείς να προχωρούν σε ράλι πανικού υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρωσίας και Ιράν, καθώς και την εντεινόμενη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να διαψεύσει τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν περαιτέρω υποτίμηση του καυσίμου εντός του 2025.