Η Eni ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι προχωρά στην έναρξη της λειτουργίας της T-2, της τρίτης της μονάδας παραγωγής στο έργο Zohr στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα.

Η έναρξη της λειτουργίας της τρίτης μονάδας αναμένεται να αυξήσει την υπάρχουσα δυναμικότητα κατά 100 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το Zohr παράγει επί του παρόντος 1,1 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα σε εντατικούς ρυθμούς λειτουργίας, ποσότητα η οποία θα αυξηθεί σε 1,2 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα.

«Η λειτουργία της τρίτης μονάδας, μόλις μία εβδομάδα μετά την επιτυχή έναρξη της λειτουργίας της δεύτερης, επιβεβαιώνει το πρόγραμμα για το οποίο εργάζονται η Eni, οι συνεργάτες της στο έργο και η Egyptian Natural Gas Holding Company και το οποίο προβλέπει την επίτευξη ενός επιπέδου παραγωγής της τάξης των 2 δισ. κυβικών ποδιών ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια ενός μέγιστου παραγωγής ύψους 2,7 δισ. κυβικών ποδιών ανά ημέρα το 2019», ανέφερε η εταιρεία.

Το πεδίο Zohr, η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έγινε ποτέ στη Μεσόγειο, βρίσκεται στο υπεράκτιο οικόπεδο Shorouk, περίπου 190 χιλιόμετρα βόρεια του Πορτ Σαΐντ.

Ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2015, έλαβε άδεια ανάπτυξης το Φεβρουάριο του 2016 και ξεκίνησε την παραγωγή το Δεκέμβριο του 2017.

Η Eni κατέχει το 60% των μετοχών του οικοπέδου Shorouk, η Rosneft το 30% και η BP το 10%.

Η Eni είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954, λειτουργώντας στη χώρα μέσω της θυγατρικής της IEOC. Η εταιρεία είναι ο κορυφαίος παραγωγός της χώρας, με παραγωγή περίπου 250.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.