Η γαλλική Total ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι συμφώνησε να εξαγοράσει έως και 50,8 εκατ. μετοχές της αμερικανικής Clean Energy έναντι $ 83,4 εκατ., εξέλιξη που την καθιστά το μεγαλύτερο μέτοχο με ποσοστό 25%.

Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει από τη συμφωνία, η Clean Energy, με την υποστήριξη της Total, σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την ενίσχυση του στόλου της με χιλιάδες νέα φορτηγά φυσικού αερίου βαρέως τύπου, τα οποία θα εφοδιάζονται σε πρατήρια της Clean Energy, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Το πρόγραμμα θα «επιτρέψει την αναδιάρθρωση των στόλων ώστε τα φορτηγά βαρέως τύπου με τον ‘καθαρότερο’ κινητήρα στον κόσμο να ξεκινήσουν να κινούνται στους δρόμους χωρίς επιπλέον κόστος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ντιζελοκίνητα, ενώ παράλληλα θα παρέχεται εγγυημένα χαμηλότερη τιμή καυσίμου φυσικού αερίου σε σύγκριση με το ντίζελ».

Η Total σκοπεύει να εισφέρει ως πίστωση έως και $ 100 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο οι εταιρείες αναμένουν να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018.

«Οι πελάτες και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο απαιτούν εναλλακτικές καθαρότερων μεταφορών, ιδιαίτερα στα οχήματα βαρέως τύπου», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Total.

«Η Total πιστεύει ότι υπάρχει ισχυρή προοπτική ανάπτυξης στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στις μεταφορές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο στόχος αυτός ευνοείται από τα τεράστια, χαμηλού κόστους αποθέματα της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Andrew J. Littlefair, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Clean Energy, δήλωσε ότι η έναρξη του προγράμματος «αναμένεται να επισπεύσει την καθιέρωση του φυσικού αερίου ως του πλέον φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου για τη βιομηχανία των οδικών μεταφορών».

Η Clean Energy Fuels Corp. είναι ο κορυφαίος προμηθευτής καυσίμου φυσικού αερίου και ανανεώσιμου φυσικού αερίου (RNG) για τις μεταφορές στη Βόρεια Αμερική, με δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 550 πρατήρια που διαθέτει ή/και λειτουργεί η εταιρεία.