Ελαφρά προς τα κάτω αναθεωρεί την εκτίμησή του ο ΙΕΑ σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το τρέχον έτος στην έκθεσή του για το Μάιο, συγκριτικά με τον περασμένο μήνα - από 1,5 σε 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως

 

Μολονότι τα πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν την μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο και τις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2018, ο Οργανισμός αναμένει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει επιβράδυνση της μεγέθυνσης, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων τιμών του αργού. Κατά μέσο όρο για το σύνολο του έτους η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κυμανθεί στα 99,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Από την άλλη, όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, αυτή διατηρήθηκε σταθερή τον Απρίλιο, κοντά στα επίπεδα των 98 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η μεγάλη παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ αντιστάθμισαν τη μείωση στα κράτη μέλη του καρτέλ. Η σημαντική αύξηση της παραγωγής στην πρώτη κατηγορία πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν σε αυτή, ώθησε ανοδικά τις προμήθειες αργού κατά 1,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι, για το σύνολο του 2018, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, θα σημειώσει αύξηση κατά 1,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο ελαφρά υψηλότερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη της έκθεσης του Απριλίου. 

Μειωμένη κατά 130 χιλ. βαρέλια ήταν η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο, κατά 130 χιλ. βαρέλια την ημέρα, λόγω περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή της Βενεζουέλας και κάμψης της παραγωγής στην Αφρική. Παράλληλα, η συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ με τη Συμφωνία Συμμόρφωσης, που υπεγράφη στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου 2016, έφτασε στα επίπεδα – ρεκόρ του 172%. Για το υπόλοιπο του 2018, το πρόγραμμα ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ θα κυμανθεί στα 32,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 0,6 εκατ. βαρέλια περίπου κάτω από τα επίπεδα της παραγωγής του Απριλίου, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του.

Μειωμένα ήταν το Μάρτιο τα αποθέματα εμπορικών αποθεμάτων του ΟΠΕΚ κατά 26,8 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με την εποχική τάση, φτάνοντας συνολικά τα 2.819 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2015 και κατά 214 εκατ. βαρέλια κάτω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, αλλά και κατά 1 εκατ. βαρέλια κάτω από το μέσο όρο πενταετίας. 

Σχετικά με τις τιμές Brent και WTI, αυτές άγγιξαν τις τελευταίες ημέρες τα υψηλότερά τους επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, με αμφότερες να είναι σήμερα κατά 10 και πλέον δολ. πάνω από αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του χρόνου. Η σταθερή ζήτηση πετρελαίου, η μειωμένη παραγωγή του ΟΠΕΚ, καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, συνεχίζουν να πυροδοτούν, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, την αύξηση των τιμών του αργού. 

Τέλος, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη, με τις ροές να αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα-ρεκόρ των 83 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιούλιο-Αύγουστο. Ωστόσο, η αύξηση στην παραγωγή δεν θεωρείται επαρκής για την κάλυψη της ζήτησης σε όλο το φάσμα των πετρελαιοειδών, με τη μείωση των αποθεμάτων να παραμένει έντονη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2018.