Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς προχωράει η υπερσύγχρονη μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που θα επεξεργάζεται, ετησίως, 105.000 τόνους απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου.

Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα, η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεκινήσει να υλοποιεί ένα ακόμη έργο, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό θα προστεθεί στα συνολικά 12 έργα ΣΔΙΤ, ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Το ΣΔΙΤ Ηπείρου

Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου, που υλοποιεί η Αειφορική Ηπείρου εταιρεία μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απέκτησε οικοδομική άδεια στις 2 Οκτωβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η μονάδα θα λειτουργήσει κανονικά, θα αρχίσει, δηλαδή, να δέχεται τους 105.000 τόνους απορριμμάτων, ετησίως, στις 21 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε 341 ημέρες από την έναρξη της κατασκευής.

Στο έργο πραγματοποιήθηκε, χθες, επίσκεψη παρουσία του υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

"Σε 14 μήνες θα έχει κατασκευαστεί ένα έργο 52 εκατομμυρίων και σε 18 μήνες θα έχει τελειώσει και η δοκιμαστική λειτουργία. Πρόκειται για χρόνους που δεν συναντιούνται ούτε στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου και την ανάδοχο εταιρεία που αποδεικνύουν η έννοια σύμπραξης έχει ουσιαστικό περιεχόμενο" ανέφερε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας. Όπως ανέφερε, σήμερα, πανελλαδικά, υλοποιούνται 12 έργα ΣΔΙΤ 640 εκατομμυρίων με "εντυπωσιακή ταχύτητα κατασκευής, εντυπωσιακή ποιότητα και συνολικά τελικά αποτελέσματα".

Όπως αναφέρουν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόκειται για ένα έργο πρότυπο, τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά οφέλη για το περιβάλλον και τους πολίτες. "Είναι ένα υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που αποδεικνύει τις την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Δημόσιων Αρχών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Η μονάδα επεξεργασίας της Ηπείρου είναι η πρώτη μονάδα στην Ελλάδα, όπου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο που προέρχεται από επεξεργασία στερεών αποβλήτων. Η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής ενέργειας που θα λειτουργεί στην εγκατάσταση θα είναι 1,5 MW.

 

Τα μεγέθη

Η ΣΔΙΤ, ύψους 52,4 εκατ. ευρώ, αφορά την μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση  του έργου για διάστημα 25 ετών. Τα έσοδα του έργου προέρχονται από το τέλος εισόδου (gate fee) που ανέρχεται σε 39,54 ευρώ ανά τόνο και από τρίτους (ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια).

Η μονάδα θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, ενώ στην 25ετή περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 90 θέσεις. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Εάν προκύψουν επιπλέον έσοδα από τρίτους κατά τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου, προβλέπεται η επιστροφή του 50% αυτών στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων.

 

Υπογραφές για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά την επίσκεψη στο έργο της Ηπείρου ο κ. Πιτσιόρλας το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η συμβασιοποίηση της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τρεις μονάδες επεξεργασίας, 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), την λειτουργία και συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και την μεταφορά απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

 

(capital.gr)