Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Total, ο όμιλος είναι αδύνατον να συνεχίσει τις δραστηριότητές της που αφορούν την εκτέλεση έργου αξίας 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος South Pars, στην ομώνυμη περιοχή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το money.cnn.com, αν δεν εξαιρεθεί η Total από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές της στη χώρα πριν από τις 4 Νοεμβρίου του 2018.
Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση στα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της οποίας απέκτησε μερίδιο 50,1% στο έργο South Pars. Μαζί με την Total συμμετέχουν σε αυτό και η ιρανική Petropars, αλλά και ο κινεζικός κρατικός πετρελαϊκός όμιλος CNPC. Η αποχώρηση της εταιρείας έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η οποία υπεγράφη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και στόχο είχε να περιορίσει το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμά του και ως αντάλλαγμα να το απαλλάξει η Δύση από ορισμένες από τις επιβληθείσες κυρώσεις. Αυτό σήμαινε ότι η χώρα μπορούσε να αποκαταστήσει τις εξαγωγές της σε πετρέλαιο, ενώ από την πλευρά τους οι δυτικές επιχειρήσεις μπορούσαν να επανακάμψουν εκεί με επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες.
Σήμερα, όμως, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Βέβαια, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν προτίθενται να αθετήσουν όσα έχουν συμφωνήσει με το Ιράν. Μάλιστα, συνομιλούν με τους αρμόδιους αξιωματούχους ώστε να βρουν τρόπους να προστατευθούν τα οφέλη που η διεθνής συμφωνία εξασφάλισε στην Τεχεράνη. Εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές και στελέχη με την ανάλογη τεχνογνωσία εξετάζουν πιθανούς τρόπους να διατηρήσουν ως έχουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Ε.Ε. και να προασπίσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες στο Ιράν. Εντούτοις, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν έχουν τη διάθεση να αναλάβουν το ρίσκο να εξακολουθήσουν να είναι παρούσες στο Ιράν. Κι αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο στην ανακοίνωση της Τotal, η οποία επίσης δεν πρόκειται να θέσει εαυτόν σε κίνδυνο, παραμένοντας στη χώρα. «Δεν μπορούμε να εκτεθούμε σε δευτερογενείς επιπτώσεις, οι οποίες πιθανώς να υπάρξουν, όπως το να διακοπεί η γραμμή πίστωσης από τις τράπεζες, να αποσυρθούν οι Αμερικανοί μέτοχοί μας ή το να μη δυνάμεθα να συνεχίσουμε τη δραστηριοποίησή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Total. Σημειωτέον ότι, όπως η ίδια υπενθυμίζει, άνω του 90% της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της καλύπτεται από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σε περίπτωση που μια εταιρεία βρεθεί να παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις, διατρέχει τον κίνδυνο να σταματήσει να χρηματοδοτείται από τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά και να ληφθούν εις βάρος της και άλλα τιμωρητικά μέτρα. Αλλωστε είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να μπορέσει να εξαιρεθεί ειδικά η Total από τις κυρώσεις Τραμπ. Σύμφωνα τον ειδικευμένο σε θέματα Μέσης Ανατολής οικονομολόγο Τζέισον Τάβεϊ της Capital Economics, «αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαιρέσει ορισμένες χώρες (όπως και την Ε.Ε.) από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, στην περίπτωση του Ιράν φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει πίσω». Μέχρι στιγμής η Total έχει επενδύσεις σχεδόν 40 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα South Pars, ενώ πέρυσι το υπουργείο Ενέργειας του Ιράν είχε προβλέψει ότι το εν λόγω έργο θα βοηθήσει να παραχθούν προϊόντα προερχόμενα από το φυσικό αέριο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.