Η ανάπτυξη του οικισμού, οι εταιρείες πετρελαιοειδών, οι πάγιες θέσεις του δήμου για μετεγκατάσταση των δεξαμενών, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι νέες προδιαγραφές ασφάλειας, οι επιπτώσεις στην υγεία, το παράδειγμα της Λάρνακας (ο μοναδικός δήμος που ξεκίνησε τη μετεγκατάσταση μονάδων πετρελαίου), αποτελούν τις θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες κινήθηκε η επιστημονική ενημέρωση των εισηγητών της χθεσινής ημερίδας.
«Εργαλείο απαραίτητο, στην πορεία για την υλοποίηση της προσπάθειας μετεγκατάστασης των εταιρειών πετρελαίου», χαρακτήρισε την ημερίδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. «Στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη στις 29/3/2018 για την μετεγκατάσταση των εταιρειών πετρελαίου που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου Περάματος, μια από τις δράσεις που προβλέφθηκαν στην απόφαση αυτή, ήταν μια ημερίδα με επιστήμονες», εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης.
Ο δήμαρχος Περάματος ελπίζει πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ημερίδα, θα είναι η απαρχή για μεγαλύτερη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση «σε ένα δίκαιο αίτημα που είναι ώριμο πια. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή η μεγάλη προσπάθεια της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών θα βρει έναν καλό δρόμο για την υλοποίηση της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης.
Ο κ. Λαγουδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στο Πέραμα, έκανε λόγο για έναν απομονωμένο γεωγραφικά δήμο, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ανάμεσα σε εταιρείες πετρελαιοειδών και το λιμάνι του Πειραιά - που συνεχώς επεκτείνεται -, με μια θάλασσα μολυσμένη και απλησίαστη, με εκατοντάδες αυθαίρετα σπίτια. «Το Πέραμα αποτελεί μάλλον την πιο επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής. Τα κύρια προβλήματα επιβάρυνσης στο περιβάλλον της περιοχής μας έχουν προσδιοριστεί διαχρονικά από τον δήμο Περάματος και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αντιμετώπισης τους στο παρελθόν», εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης.
Ο δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε εκτενώς στις εταιρείες των πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στο Πέραμα. «Βρίσκονται ανάμεσα σε περιοχές κατοικίας και εργασίας και διαθέτουν αποθηκευτική ικανότητα 175.000 κυβικών μέτρων, αποτελώντας με άλλα λόγια το 15% του συνόλου των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών της χώρας μας. Από τις εγκαταστάσεις αυτές διακινούνται καθημερινά 200-250 βυτιοφόρα συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 κυβικών μέτρων».
Ο Γιάννης Λαγουδάκης μίλησε και για τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην περιοχή, τα οποία «πείθουν», όπως εξηγεί, για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων. «Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εταιρίας, όπου σε απόσταση δέκα μέτρων από τις δεξαμενές βενζίνης, βρίσκονται δεκάδες σπίτια με εκατοντάδες κατοίκους που θα γίνουν στάχτη στο πρώτο ατύχημα».
Και προσθέτει: «Ο λόγος είναι προφανής: η υπάρχουσα έκταση δεν αρκεί για να καλύψει τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα. Οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες του 1960. Από τότε μέχρι σήμερα, οι ανάγκες έχουν αλλάξει εντελώς, ιδιαίτερα η κατανάλωση της βενζίνης έχει διπλασιαστεί από το 1975 έως σήμερα».
Ο δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε επίσης και στις επιπτώσεις από όλες αυτές τις εκπομπές αερίων. «Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και χημικών εκπέμπουν τοξικές καρκινογόνες αναθυμιάσεις. Οι αναθυμιάσεις, εκτός από βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία των κατοίκων, δημιουργούν και έντονη δυσοσμία». Κατά τον κ. Λαγουδάκη, οι εταιρείες προκαλούν σημαντική ρύπανση της θάλασσας καθώς συμβαίνουν συχνά ατυχήματα κατά την παράδοση παραλαβή πετρελαιοειδών από τα πλοία. Επίσης, όπως σημείωσε ο ίδιος, και σύμφωνα με καταγγελίες, οι εταιρείες πετούσαν στη θάλασσα τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών, για να αποφύγουν το κόστος επεξεργασίας για την απομάκρυνση τους.
Κλείνοντας, ο κ. Λαγουδάκης επεσήμανε πως αν και η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει κάποια μικρά αλλά σημαντικά πρώτα βήματα, «πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Επιβάλλεται να ξεκινήσει αμέσως η αντίστροφη πορεία. Το αυτονόητο για εμάς δικαίωμα στη ζωή φαίνεται ότι δεν είναι για όλους αυτονόητο. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος», κατέληξε.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος μίλησε για τις τεράστιες ομοιότητες και κοινά προβλήματα των δύο δήμων. «Ο δήμος Λάρνακας είναι ο δήμος Περάματος της Κύπρου. Στη Λάρνακα είμαστε στο 50% του στόχου που έχουμε, της μετακίνησης δηλαδή των δεξαμενών της πόλης μας, και έμεινε το μεγαλύτερο πρόβλημα - το δυσκολότερο πρόβλημα - η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών».
Ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε μάλιστα πως οι προσπάθειες για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν το τέλος της δεκαετίας του 1990. «Ελπίζουμε το 2020 να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση, όπως είναι στα σχέδια, και τότε θα σας καλέσουμε να το γιορτάσουμε μαζί», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βύρας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, στην ομιλία του υπογράμμισε την «κοινή τύχη» των δύο δήμων, παρά τις διοικητικές και γεωγραφικές διαφορές. «Ό,τι βιώνετε στο Πέραμα», είπε χαρακτηριστικά» το βιώνουμε στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, αλλά και στον Πειραιά».
«Θέλουμε, μετά από αυτή την ημερίδα και απ’ όσα ακούσουμε, να γίνουμε σοφότεροι και πιο αποφασιστικοί στη δράση μας. Για να καταφέρουμε αυτό που για κάποιους φαντάζει αδύνατο, να απομακρύνουμε ό,τι δηλητηριάζει τις ζωές μας και καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενεών» είπε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, στην ομιλία του τόνισε πως για να είναι αποτελεσματικός ο τρόπος της παρέμβασης, δεν φτάνει κάποιος να έχει δίκιο, αλλά να έχει και τον τρόπο να το κερδίσει. Μιλώντας για το Πέραμα, ανέφερε πως η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίστηκε ως ο χώρος εκείνος, που χωρίς μέριμνα, χωρίς σχέδιο, χωρίς κανόνες, υποδέχθηκε κάθε είδους βιομηχανικών δραστηριοτήτων. «Το περιβάλλον λεηλατήθηκε, καταστράφηκε ξανά και ξανά, η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε. Σήμερα, οι πάσης φύσεως δραστηριότητες λειτουργούν πλήρως ανταγωνιστικά με την ίδια την πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτριος Δερματάς, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για ένα πρόβλημα που δεν συνέβη χθες, αλλά σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. «Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στις εταιρείες και την κοινωνία, ανάμεσα στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να προχωρήσουμε, όχι με γνώμονα το να λέμε το πρόβλημα, αλλά με γνώμονα να επιβάλουμε κάποιες αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και με γνώμονα να υπάρχει τήρηση των προδιαγραφών. Έχουμε προχωρήσει σε μια προσπάθεια, τουλάχιστον να αντιμετωπιστεί σε πρώτο βαθμό η δυσοσμία στην περιοχή», ανέφερε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου. Αποκάλυψε δε, πως έχει ξεκινήσει μια επιστημονική συνεργασία, όπου πολύ σύντομα θα οργανώσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των ρύπων, θα συνδυαστεί με μετρήσεις υψηλού επιπέδου ώστε να ταυτοποιηθεί το αποτύπωμα αυτών των ρύπων, και στη συνέχεια, με ελέγχους σε εγκαταστάσεις, σε αγωγούς, θα ταυτοποιηθούν και οι «ένοχοι».
Για τα θέματα υγείας, έκανε αναφορά ο διευθυντής Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Ντουνιάς. «Προκαλούν προβλήματα υγείας στους περίοικους τα καζάνια που αποθηκεύουν πετρελαιοειδή; Ναι, είναι η απάντηση που δίνουν μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Ξέρουμε άλλωστε τι κάνουν οι υδρογονάνθρακες, όταν τους εισπνέει κάποιος που μένει κοντά στην αποθήκη», μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Ντουνιάς. «Πρέπει να κάνουμε το λάθος μας αρετή. Έτυχε να ζούμε σε μια βιομηχανική περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι τη θέλουμε τη βιομηχανία, αλλά με κανόνες και σ’ ένα πλαίσιο που θα διατηρήσει και θα καλυτερεύσει τη ζωή των κατοίκων».
Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, η οποία στην τοποθέτησή της ανέφερε πως οι περιοχές αυτές είναι υποβαθμισμένες, και έχουν τεράστια ανάγκη να αγωνιστούν όλοι για να αλλάξουν. Χρειάζεται συνεργασία, κατέληξε η κ. Καρακώστα, με την οποία μάλιστα συμφώνησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης: «Οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του λιμανιού πριν 30 χρόνια εξυπηρετήθηκαν άναρχα. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Είμαστε εδώ, να συμβάλουμε με απόψεις, να αλλάξουν πρακτικά τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.
Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων φορέων, ενώ το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Πειραιά, Κορυδαλλού, Σαλαμίνας, Ασπρόπυργου και κάτοικοι της πόλης, αλλά και αντιπροσωπεία μαθητών από Λύκειο της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν πλέον έργα τα όσα εδώ και χρόνια συζητούν σε τοπικό επίπεδο, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.