Τουλάχιστον 3 Ενδιαφερόμενα Σχήματα στον Διαγωνισμό για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Τουλάχιστον 3 Ενδιαφερόμενα Σχήματα στον Διαγωνισμό για το 50,1% των ΕΛΠΕ
του Χάρη Φλουδόπουλου
Τετ, 30 Μαΐου 2018 - 17:07

Τουλάχιστον δύο μεγάλοι Ευρωπαίοι traders πετρελαίου και ένα μεικτό σχήμα που περιλαμβάνει πετρελαϊκή εταιρεία  εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινοπραξία με εταιρεία εντός ΕΕ, αναμένεται να εκδηλώσουν σήμερα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του,1% των ΕΛΠΕ

Αυτήν την εικόνα τουλάχιστον εκπέμπουν πηγές που είναι σε γνώση των διεργασιών που έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, χωρίς να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύσκολα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό κάποιο από τα ονόματα των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων, που είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα.

Ποιες είναι οι εταιρείες που αναμένεται να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό; Η πρώτη φέρεται να είναι η ολλανδική εταιρεία trading πετρελαίου Vittol, η δεύτερη η ελβετική εταιρεία trading Glencore ενώ το τρίτο σχήμα σύμφωνα με έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά θα περιλαμβάνει μια πρώτου μεγέθους έκπληξη. Συγκεκριμένα πληροφορίες ήθελαν να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar σε κοινοπραξία με ευρωπαϊκή εταιρεία (πιθανόν από την Ισπανία). Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα συμμετοχής σε ελληνική ενεργειακή αποκρατικοποίηση της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, μετά την πολύκροτη υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, η οποία είχε άδοξο τέλος μετά και τα προβλήματα που ανέκυψαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον αργότερα σήμερα.