EIA: Στο Χαμηλότερο Επίπεδο από το 1994 η Κατανάλωση Ορυκτών Καυσίμων για την Παραγωγή Ενέργειας στις ΗΠΑ

EIA: Στο Χαμηλότερο Επίπεδο από το 1994 η Κατανάλωση Ορυκτών Καυσίμων για την Παραγωγή Ενέργειας στις ΗΠΑ
energia.gr
Παρ, 1 Ιουνίου 2018 - 08:52

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής σημείωσε το 2017 το χαμηλότερο επίπεδό της από το 1994, μειούμενη σε 22,38 τετρ. εκατ. Btu, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) των ΗΠΑ.

Στη μηνιαία ενεργειακή ανασκόπησή της που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας, η ΕΙΑ αναφέρει ότι η υψηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκε το 2007 και ανερχόταν σε 28,5 τετρ. εκατ. Btu.

Η πτωτική τάση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση της χρήσης άνθρακα και πετρελαίου και στην ταυτόχρονη μερική αντιστάθμιση αυτού μέσω της αυξημένης χρήσης του φυσικού αερίου, σημειώνει η ΕΙΑ.

«Οι αλλαγές στο μίγμα καυσίμων και οι βελτιώσεις στην τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης οδηγήσει τον τομέα του ηλεκτρισμού να παράγει ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνοντας λιγότερα ορυκτά καύσιμα», αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2017, η κατανάλωση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή σημείωσε ιστορικό χαμηλό από το 1982, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου την ίδια χρονιά ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, βάσει στοιχείων από το 1949.

Παράλληλα, η κατανάλωση φυσικού αερίου από τον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα εμφανίζεται γενικά αυξημένη τα τελευταία χρόνια, παρόλο που αυτή του 2017 παρουσίασε ελαφρά μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2016, σύμφωνα με την EIA.

«Υπό όρους ενεργειακών ισοδύναμων, το 2017 ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής κατανάλωσε περισσότερο άνθρακα (12,7 τετρ. εκατ. Btu) από ότι φυσικό αέριο (9,5 τετρ. εκατ. Btu)», επισημαίνεται.

Ωστόσο, υπό όρους ηλεκτροπαραγωγής, οι μονάδες παραγωγής που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο στις ΗΠΑ παρήγαγαν πέρυσι μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από την αντίστοιχη των σταθμών που τροφοδοτούνται με άνθρακα, διεκδικώντας, αντίστοιχα, μερίδιο 31% και 30% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη το 2017 στις ΗΠΑ.

Η ΕΙΑ επισημαίνει ότι ήδη από το 2000, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ήταν εξίσου αποδοτικές με τις μονάδες που λειτουργούσαν με άνθρακα, ενώ από τότε η απόδοσή τους έχει βελτιωθεί.