H EDF Διαπραγματεύεται την Πώληση των Μισών Αιολικών Πάρκων της στο Ηνωμ. Βασίλειο

H EDF Διαπραγματεύεται την Πώληση των Μισών Αιολικών Πάρκων της στο Ηνωμ. Βασίλειο
energia.gr
Κυρ, 3 Ιουνίου 2018 - 21:08

Η EDF, o γαλλικός ενεργειακός όμιλος διαπραγματεύεται την πώληση του 49% των μετοχών της σε χαρτοφυλάκιο που ελέγχει αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια συμφωνία της οποίας το ύψος θα μπορούσε να ανέλθει στις 600 εκ. λίρες στερλίνες

Η EDF Energy Renewables, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέχει 23 αιολικά πάρκα και ένα αιολικό πάρκο ανοικτής θαλάσσης έξω από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας, που παράγει περίπου 550 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πώληση ενός ποσοστού ύψους 49% σε αυτά τα έργα θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 600 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.

"Είναι ένα μεγάλο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο", δήλωσε ένας αναλυτής, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. "Η ευκαιρία μιας συνεργασίας με την EDF είναι επίσης πιθανό να αποβεί ιδιαίτερα ελκυστική".

Η εταιρεία προσέλαβε ως σύμβουλο της πώλησης, την Barclays. Οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως και τα τέλη τουπροηγούμενου μήνα, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Greencoat UK Wind, το εισηγμένο επενδυτικό ταμείο και μια κοινοπραξία που εμπεριέχει την Dalmore Capital, θεωρούνται από τους πιο πιθανούς υποψήφιους, από κοινού  με ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία. Η EDF και η Barclays αρνήθηκαν, ωστόσο, να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Η πώληση θα μπορούσε να αποδειχτεί η μεγαλύτερη από μια σειρά ανάλογων ενεργειών στις οποίες έχει προβεί το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EDF με σκοπό να επανεπενδύσει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου της σε άλλους τομείς της βιομηχανίας.

Τον Νοέμβριο, διέθεσε ποσοστό ύψους 80% των μετοχών της σε πέντε χερσαία αιολικά πάρκα, στην Greencoat UK Wind. Συνεχίζει, όμως, να διαχειρίζεται τις εν λόγω περιοχές δραστηριότητας και να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας. Η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρισμού από τα πέντε αυτά αιολικά πάρκα εγγίζει τα 100MW.

Την εν λόγω χρονική περίοδο, ο Matthieu Hue, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Energy Renewables, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου EDF "για να μας επιτρέψει να επενδύσουμε σε άλλα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου".

Η EDF νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα εξαγόρασε μεγάλο υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στησ Σκωτία, από την εταιρεία Developer Mainstream Renewable Power, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ που πυροδότησε έντονη αμφισβήτηση. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 1,8 δισ. λίρες στερλίνες για να ολοκληρωθεί, με το υπεράκτιο αιολικό πάρκο να είναι σε θέση να παράγει 450 MW ηλεκτρικής ενέργειας όταν αποπερατωθεί, γεγονός που θα το τοποθετήσει ανάμεσα στα μεγαλύτερα offshore έργα της χώρας.

Οι επενδύσεις στον τομέα αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως στις υπεράκτιες περιοχές, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η εγκατεστημένη αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ενταθεί, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως τα αιολικά πάρκα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία χαμηλού ρίσκου.

Οι επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην αιολική ενέργεια ανήλθαν, πέρυσι, σε άνω των 4,7 δισ. δολαρίων, από 1,6 δισ. δολάρια το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.