Να Επιταχύνει τους Ρυθμούς της στον Τομέα της Παραγωγής Μπαταριών Καλεί την ΕΕ ο Σέφκοβιτς

Να Επιταχύνει τους Ρυθμούς της στον Τομέα της Παραγωγής Μπαταριών Καλεί την ΕΕ ο Σέφκοβιτς
energia.gr
Δευ, 4 Ιουνίου 2018 - 07:53

Η παραγωγή μπαταριών αποτελεί στρατηγική επιταγή και, άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να παραμείνει ανταγωνιστική σε αυτή την παγκόσμια αγορά. Αυτό δήλωσε ο κ. Μάρος Σέφκοβιτς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια, στην ομιλία του στις 29 Μαΐου

Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τότε που η ΕΕ ενέκρινε το 3ο Πακέτο Κινητικότητας (3rd Mobility Package) και δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Επιτροπή στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών συσσωρευτών στην Ευρώπη, έναν τομέα με στρατηγική σημασία για την ηλεκτροκίνηση και την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως τόνισε ο Σέφκοβιτς, αναφερόμενος στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τις Μπαταρίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει τεράστιο δυναμικό για επενδύσεις και θέσεις εργασίας - έως και 250 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Ο κ. Σέφκοβιτς πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Δράσης προβλέπει μια ισχυρή δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τη διασφάλιση πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και τον περιορισμό της χρήσης τους, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ με στόχο την καλύτερη σύνδεσή της με τις μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας, τη θέσπιση ισχυρών ρυθμιστικών απαιτήσεων για ασφαλείς και βιώσιμούς ηλεκτρικούς συσσωρευτές, τη συμμόρφωση με αυτήν της παραγωγής όταν η τελευταία θα τεθεί σε κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, καθώς και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη ώστε να αναπτυχθεί η επόμενη γενιά τεχνολογίας βιώσιμων μπαταριών υψηλής απόδοσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται ήδη με τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα βιομηχανικά συγκροτήματα με στόχο την υποστήριξη έργων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, ως μέρος της Συμμαχίας της ΕΕ για τις μπαταρίες», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

«Αυτή είναι η τελευταία νομοθετική δέσμη που έχει προταθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ενεργειακής Ένωσης. Είναι σαφές ότι η Ενεργειακή Ένωση και η μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια θα έχουν ισχυρό μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο σε όλους μας και στο μέλλον της κινητικότητας μας», σημείωσε ο Σέφκοβιτς. «Με την παραγωγή βασικών τεχνολογικών λύσεων σε κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων μπαταριών, και την ανάπτυξη βασικών υποδομών, θα πλησιάσουμε σε τριπλό μηδενισμό: μηδενικές εκπομπές, μηδενική συμφόρηση και μηδενικό ατύχημα».

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι, στις 25 Μαΐου, η γερμανική εταιρία Siemens και η σουηδική Northvolt υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη της βέλτιστης τεχνολογίας στην κατηγορία της παραγωγής υψηλής ποιότητας πράσινων μπαταριών ιόντων λιθίου σε ένα ψηφιακό εργοστάσιο στην Ευρώπη, όπως έκανε γνωστό η Siemens. Η συνεργασία θα υποστηριχθεί από τη Siemens μέσω επένδυσης ύψους 10 εκατ. Ευρώ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη Northvolt στην κατασκευή του εργοστασίου μπαταριών του μέλλοντος. Με το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής επιχείρησης, συμβάλλουμε σε μια ανταγωνιστική παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη, η οποία θα εκμεταλλεύεται πλήρως τα πλεονεκτήματα του λογισμικού και του αυτοματισμού: μεγαλύτερη ευελιξία, αποδοτικότητα και ποιότητα σε μικρότερο χρονικό διάστημα στην αγορά ", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Digital Factory, Jan Mrosik.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens Nordics, Ulf Troedsson, δήλωσε ότι η Northvolt οδηγεί την παραγωγή με στόχο την κατασκευή μιας μπαταρίας με πολύ χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. «Το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών μας επιχειρήσεων θα υποστηρίξει τη Northvolt στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σταθμού μπαταριών. Είμαστε ενθουσιασμένοι που εισερχόμαστε ως συνεργάτης σε αυτό το έργο», τόνισε ο Troedsson.

Μετά την κατασκευή της νέας μονάδας, το 2020, η Siemens σκοπεύει να αγοράσει μπαταρίες από το εν λόγω εργοστάσιο, καθιστώντας τη Northvolt προτιμητέο προμηθευτή. Η Siemens θα υποστηρίξει την συνεργασία μέσω επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ, την οποία η γερμανική εταιρεία θεωρεί ως έργο αναφοράς για την παραγωγή μπαταριών του μέλλοντος και το οποίο θα βασίζεται στην ολοκλήρωση και την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας (value chain), από το σχεδιασμό των ηλεκτρικών στηλών μέχρι τον σχεδιασμό της παραγωγής, και τις συναφείς υπηρεσίες.

Τέλος, από την πλευρά της Northvolt, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας, Peter Carlsson, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών κινείται με ταχείς ρυθμούς. «Με την παγκοσμίου επιπέδου εμπειρία της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης, η Siemens θα γίνει σημαντικός συνεργάτης στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και προμηθευτής και πελάτης για τη Northvolt σε αυτήν την επερχόμενη μετάβαση. Μόλις αρχίσουμε την παραγωγή μεγάλης κλίμακας, στόχος μας είναι να προμηθεύουμε τις πιο πράσινες μπαταρίες ιόντων λιθίου στον κόσμο», υπογράμμισε ο Carlsson.