Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA, κατασκευάστρια των Peugeot και Citroen, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι παύει τις δραστηριότητές της στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η PSA κατείχε εξέχουσα θέση στην ιρανική αγορά μέσω κοινών επιχειρήσεων με τις ιρανικές κατασκευάστριες εταιρείες Khodro και Saipa, πωλώντας στην εγχώρια αγορά κατά τι λιγότερα από 450.000 αυτοκίνητα ή περίπου το 1% των παγκόσμιων πωλήσεών της.

Η PSA έχει εξαγοράσει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της General Motors στην Ευρώπη και επί του παρόντος προσανατολίζεται στην έναρξη μίας νέας υπηρεσίας διαμοιρασμού αυτοκινήτων (car-sharing) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση αυτή της PSA για τερματισμό των δραστηριοτήτων της στο Ιράν ακολουθεί το παράδειγμα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, Total.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων αναδεικνύει το έλλειμμα των Βρυξελλών να θωρακίσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Μετά τη συγχώνευση με την General Motors Europe, η PSA έχει αποκτήσει ιστορικές μάρκες, μεταξύ των οποίων η Opel της Γερμανίας και η Vauxhall του Ηνωμένου Βασιλείου, και έχει αναδειχτεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη. Ενώ οι ΗΠΑ δεν αποτελούν σημαντική αγορά για την PSA, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις μέσω της διατάραξης της πρόσβασης του ομίλου στην αγορά άλλων υπηρεσιών, καθώς και να επηρεάσουν το οικονομικό προφίλ της PSA.