Το μήνυμα ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που ανέκυψαν από τις επιβληθείσες σε βάρος της κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης, έστειλε από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του σε μια από τις «φιλορωσικές» χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Πρόκειται για την έκτη στη σειρά επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Αυστρία και την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ενώ η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που είχε επισκεφθεί επίσημα ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2001, έπειτα από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις σε αυστριακό έδαφος και μετά τις συνομιλίες του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «όλοι ενδιαφέρονται για την αύξηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας». Ερωτηθείς δε, για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι κυρώσεις και τα προστατευτικά μέτρα είναι επιβλαβή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». 

Από την πλευρά του ο Αυστριακός πρόεδρος επανέλαβε ότι η θέση της Αυστρίας είναι να λειτουργήσει ενοποιητικά με την Ε.Ε. για την Ρωσία. 

Πριν την σημερινή του συνάντηση του με τους Αυστριακούς ηγέτες, ο Πούτιν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προτίθεται να διχάσει την Ε.Ε.

«Η Ρωσία δεν έχει στόχο να διασπάσει κάτι ή να διχάσει κάποιον στην Ε.Ε., αντιθέτως έχει μεγάλο συμφέρον η Ε.Ε. να είναι ενωμένη και να ανθίζει, γιατί η Ε.Ε. είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας», τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τακτικές τηλεφωνικές επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακόμη καμία διμερής συνάντησή τους, ο Ρώσος πρόεδρος απαντά πως «αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠA».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία δεν προχώρησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.  

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε «τις παραδοσιακά καλές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα τις χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την Μόσχα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις. «Η Βιέννη πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

(από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 05/06/2018)