Αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη που έγινε στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, ότι η κυβέρνηση της Theresa May εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδοτήσει την επένδυση στον πυρηνικό σταθμό Wylfa Newydd, στη Βόρεια Ουαλία.

Ο γραμματέας επιχειρήσεων Greg Clark παραδέχθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων πως «η κυβέρνηση θα εξετάσει τις άμεσες επενδύσεις μαζί με τη Hitachi και άλλους εταίρους». Η εφημερίδα Guardian  αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αντικαταστήσει τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες Wylfa που είχαν παροπλισθεί το 2012 και το 2015 αντίστοιχα.

Σύμφωνα, με την ένωση εμπορίου ηλιακής ενέργειας, η ανακοίνωση του Greg Clark ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επενδύσει στην ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού Wylfa Newydd σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή στην ενεργειακή πολιτική. Η επένδυση θα ενισχύσει περαιτέρω το πεδίο ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, η οποία έχει αρκετές στρεβλώσεις από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης, Chris Hewett, δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπορεί να προσφέρει ενέργεια χαμηλού κόστους. Προσθέτει, πως είναι απαραίτητο να αρθούν τα εμπόδια στην ηλιακή ενέργεια από την κυβέρνηση,  διαφορετικά η Βρετανία κινδυνεύει από τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, με το κόστος να είναι τεράστιο για τους καταναλωτές και την οικονομία.

Οι ανακοινώσεις, όμως, προκάλεσαν και τις αντιδράσεις του συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Βρετανίας με την γενική διευθύντρια του συνδέσμου Nina Skurupska να προειδοποιεί την βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά το εγχείρημα. Η ίδια υπογραμμίζει πως «το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέφτει συνεχώς και ο κλάδος των καθαρών τεχνολογιών συνεχίζει να καταγράφει συνεχή ρεκόρ». Σημειώνει δε, πως «είναι πολύ γρηγορότερο και φθηνότερο να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αποβλήτων, ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας ή βιομάζας, από το να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως η Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, σημείωσε ένα νέο ρεκόρ, τον Μάιο, συμπληρώνοντας σχεδόν 55 ώρες χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες, κάλυψαν μεγάλο μέρος της ζήτησης για ενέργεια.

Την ίδια ώρα, ο ενεργειακός κολοσσός SSE ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τη Siemens για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, που  θα λειτουργεί με φυσικό αέριο στο  χωριό Keadby βόρεια του Lincolnshire και έχει επίσης θέσει μια νέα φιλοδοξία, που είναι να μειώσει στο ήμισυ την χρήση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 12 χρόνια.

Συνολικά, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 6 δισ. λίρες σε όλη τη Βρετανία και την Ιρλανδία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν, επίσης, την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας και της κεντρικής και νότιας Βρετανίας. Η απόφαση για επένδυση στο Keadby  είναι συμβατή με τη νέα φιλοδοξία της εταιρείας να επιτύχει περαιτέρω μείωση κατά 50% της χρήσης άνθρακα, έως το 2030, τονίζεται από την SSE.

Τέλος, ο Martin Pibworth, διευθυντής του τμήματος χονδρικής της SSE, δήλωσε πως «η SSE είναι πολύ ευχαριστημένη που έχει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να είναι συνεργάτης της Siemens για την κατασκευή, ενός νέου υπερσύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στο Keadby. Η εξαιρετικά αποδοτική τεχνολογία, που δεν υπήρχε στο παρελθόν στη Βρετανία, θα παράσχει σταθερή και αξιόπιστη ισχύ».