Eurelectric: Η Απεξάρτηση της ΕΕ από τον Ανθρακα Απαιτεί Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Τελική Ενεργειακή Κατανάλωση

Eurelectric: Η Απεξάρτηση της ΕΕ από τον Ανθρακα Απαιτεί Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Τελική Ενεργειακή Κατανάλωση
energia.gr
Πεμ, 7 Ιουνίου 2018 - 09:24

Η κάλυψη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα απαιτεί αποφασιστική δράση, η οποία προϋποθέτει σημαντική μετατόπιση προς την ηλεκτρική ενέργεια στους τομείς των μεταφορών, των κτιρίων και της βιομηχανίας στην ΕΕ, υποστηρίζει η τελευταία έκθεση της Eurelectric.

Η έκθεση με τίτλο 'Decarbonization pathways' δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη το σύνολο της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ και αναδεικνύει τη στενή σύνδεση μεταξύ του εξηλεκτρισμού και της σε σημαντικό βαθμό απεξάρτησης από τον άνθρακα.

«Για να επιτύχει η ΕΕ μείωση των εκπομπών κατά 95% μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια θα χρειαστεί να καλύπτει τουλάχιστον το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας», αναφέρει η Eurelectric.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ετήσια αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά 1,5%, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά 1,3% το χρόνο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ κυμάνθηκε μεταξύ 18 και 32% το 2015, με τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής της ηλεκτρικής ενέργειας στο τελικό ενεργειακό μίγμα και την Πολωνία να εμφανίζει, αντίστοιχα, τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην κάλυψη της τελικής ενεργειακής καταναλώσης έφτασε το 22% στη Γερμανία, ενώ ήταν 21% στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η πλήρης απαλλαγή της ΕΕ από τον άνθρακα μέχρι το 2050 θα απαιτούσε μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 63% στις μεταφορές και τα κτίρια και 50% στη βιομηχανία, ανέφερε η μελέτη.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα διαφορετικά ‘σημεία εκκίνησης’ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών -αναφορικά στο ενεργειακό μίγμα, την οικονομική κατάσταση και τη βιομηχανική δραστηριότητα- απαιτούν την υιοθέτηση διαφορετικών μέτρων, καθώς και διαφορετικό επίπεδο προσπάθειας για κάθε κράτος - μέλος.

«Στην Πολωνία, για παράδειγμα, η απανθρακοποίηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική διαθεσιμότητα βασικών τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της Eurelectric, Kristian Ruby, η σημαντική μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα θα απαιτήσει «πρωτοφανείς» προσπάθειες.

«Η πολιτική στόχευση στη διαμόρφωση μιας δίκαιης μετάβασης, αφήνοντας περιθώρια για περιφερειακές διαφοροποιήσεις, αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την επιτυχή μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Ruby.

Ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, δήλωσε ότι η αύξηση του μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας στην κάλυψη της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Με τη μετατόπιση προς οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εξελίξεις στην αποθήκευση, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς, καθιστώντας της οικονομία της ΕΕ ‘καθαρότερη’ και περισσότερο ανταγωνιστική», δήλωσε ο Starace.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών σχετικά με την απανθρακοποίηση, επομένως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προώθηση της μετάβασης σε ένα ενεργειακό σενάριο με αυξημένη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας», υποστήριξε.

Η έκθεση της Eurelectric είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διεξοδικής διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και στελέχη της βιομηχανίας από όλη την Ευρώπη και καταρτίστηκε με την υποστήριξη των αναλυτών της McKinsey & Company.

Η έκθεση ακολουθεί το όραμα που περιέγραψε σε διακήρυξή του τον περασμένο Δεκέμβριο ο ευρωπαϊκός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο ο κλάδος δεσμεύεται να εργαστεί για την ταχεία ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη την πλήρους ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής πριν το 2050.