Να εξαιρεθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για το Ιράν, επιδιώκουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, έχοντας στείλει σχετική επιστολή στην Ουάσιγκτον

Στην επιστολή, με ημερομηνία 4 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών αυτών χωρών που μετέχουν από ευρωπαϊκής πλευράς στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, ζητούν να εξαιρεθούν από το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον ζωτικοί τομείς για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες, οι επιχειρήσεις υγείας, οι επιχειρήσεις ενέργειας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι αεροπορικές εταιρείες, οι υποδομές και οι τράπεζες.

Η Ουάσιγκτον έχει αναγγείλει, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ότι θα επιβάλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της χώρας. Το εν λόγω πακέτο δεν θα αφορά μόνο τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει αναστείλει την επιθυμία μεγάλων ευρωπαϊκών κολοσσών για άνοιγμα στην αγορά του Ιράν.

Πριν από λίγες ημέρες ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total και η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών, η δανέζικη Maersk, δήλωσαν ότι είναι αδύνατον να παραμείνουν στο Ιράν από τη στιγμή που θα τεθούν σε πλήρη ισχύ τους επόμενους έξι μήνες οι αμερικανικές κυρώσεις.

Τη Δευτέρα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τις δύο μικτές επιχειρήσεις (joint ventures) στις οποίες συμμετέχει προκειμένου να πουλήσει αυτοκίνητα στο Ιράν, λόγω του ενδεχόμενου να υποστεί κυρώσεις.

Προς Μνούτσιν – Πομπέο

«Η απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, στην οποία επιπλέον συγκρούσεις θα ήταν καταστροφή» επισημαίνουν οι υπουργοί των τριών ευρωπαϊκών χωρών και εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην επιστολή η οποία απευθύνεται στους Αμερικανούς υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών Στιβ Μνούτσιν και Μάικ Πομπέο αντίστοιχα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ακόμη πως συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στη Μέση Ανατολή. Όπως επισημαίνουν ωστόσο, η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 «είναι η καλύτερη βάση για την εμπλοκή του Ιράν και την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών». Επισημαίνουν επίσης πως αναμένουν από τις ΗΠΑ να απέχουν από ενέργειες που θα έπλητταν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των δευτερευουσών κυρώσεων που θα απέτρεπαν την Ε.Ε. από το να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία.

«Ως στενοί σύμμαχοι, αναμένουμε ότι οι εκτός ΗΠΑ δευτερεύουσες κυρώσεις δεν θα εφαρμοστούν σε οντότητες και άτομα της Ε.Ε. και ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν ως εκ τούτου τις πολιτικές μας αποφάσεις» τονίζουν.

Καλούν, τέλος, τις ΗΠΑ να δώσουν εξαιρέσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι τραπεζικοί και χρηματοοικονομικοί δίοδοι με την κεντρική τράπεζα του Ιράν και άλλες ιρανικές τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ε.Ε.

Το Ιράν διαμήνυσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα ενισχύσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, γεγονός που εκλήφθη ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη σκληραίνει τη στάση της, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία.

Κόκκινες γραμμές

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, σχολιάζοντας χθες τις προθέσεις του Ιράν, δήλωσε πως το σχέδιο της Τεχεράνης για ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου δεν είναι ευπρόσδεκτο, καθώς φλερτάρει με τις «κόκκινες γραμμές», αλλά βρίσκεται εντός των ορίων του σεβασμού της συμφωνίας του 2015. «Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ευπρόσδεκτη. Δείχνει μια μορφή ενόχλησης και είναι πάντα επικίνδυνο να φλερτάρει κανείς με τις κόκκινες γραμμές» σημείωσε ο Λεντριάν. «Ωστόσο η πρωτοβουλία που ελήφθη για την ενίσχυση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου παραμένει τελείως εντός του πλαισίου της συμφωνίας της Βιέννης» πρόσθεσε. «Αν περάσουν σε ένα ανώτερο στάδιο, ναι η συμφωνία θα αθετηθεί. Όμως πρέπει οι Ιρανοί να λάβουν υπόψη τους ότι αν αθετήσουν τη συμφωνία, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε νέες κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν αδρανείς» προειδοποίησε ο Λεντριάν. «Καταλαβαίνω ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στο Ιράν. Όμως το Ιράν πρέπει να δείξει σύνεση διατηρώντας και παραμένοντας πολύ πιστό στη συμφωνία. [...] Σήμερα η συμφωνία δεν έχει αθετηθεί και το Ιράν σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις του» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

(από την εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 07/06/2018)