Βουλγαρία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η Επανέναρξη του Εργου για τον Πυρηνικό Σταθμό του Belene

Βουλγαρία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η Επανέναρξη του Εργου για τον Πυρηνικό Σταθμό του Belene
energia.gr
Παρ, 8 Ιουνίου 2018 - 09:46

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε χθες, Πέμπτη, την υπουργό Ενέργειας της χώρας να εκκινήσει τη διαδικασία για την ‘αναβίωση’ του σχεδίου ανάπτυξης του πυρηνικού σταθμού Belene στο Δούναβη.

Όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), η απόφαση της εθνοσυνέλευσης υποδηλώνει ότι ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί από κοινού με κάποιο στρατηγικό επενδυτή, βάσει των αρχών της αγοράς και χωρίς κρατικές εγγυήσεις.

Η υπουργός Temenuzhka Petkova πρέπει να υποβάλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σχετική πρόταση για την επιλογή του επενδυτή, το σχεδιασμό και το πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου.

Τον περασμένο μήνα, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της ανάπτυξης του εργοστασίου των 2,000 MW, σχέδιο το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2012 μετά την αποτυχία να προσελκύσει επενδυτές.

Αναφερόμενος στην επαναφορά του σταθμού του Belene στην ημερήσια διάταξη στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος της χώρας, Rumen Radev, έχει δηλώσει ότι χαιρετίζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης της μονάδας.

Ο Radev δήλωσε πως η Ρωσία ήταν πάντα «στρατηγικός ενεργειακός εταίρος» της Βουλγαρίας ως προμηθευτής φυσικού αερίου, πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων, αλλά και μέσω της συμμετοχής της στη συντήρηση και αναβάθμιση των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport είχε αρχικά αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Belene το 2008.

Ο πυρηνικός σταθμός του Kozloduy είναι σήμερα ο μόνος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία και η κύρια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εργοστασίου.